Vlierbessen-bramenjam

jam vlierbessen bramen

Ik maak sinds een paar jaar zelf jam. Er kan weinig misgaan mits je niet al te eigenwijs bent en het recept (redelijk) volgt. Bij mijn eerste vlierbessenjam dacht ik snel een pitloze jam te krijgen door eerst de vlierbessen in mijn sapcentrifuge te doen. Denkfout, want wat overbleef was een dun vlierbessensapje dat niet meer tot jam wilde vormen.

Waar het nog meer kan misgaan, is bij het opleuken van de jam met bijvoorbeeld likeurtjes, whisky, port e.d.. Vooral als je jam bij het ontbijt eet, is een jam met dranklucht en -smaak niet aantrekkelijk (heb ik ondervonden). Pepers daarentegen kunnen wel weer een leuk pittigje meegeven. Citroen en ander citrusfruit ook. Ik ben zelf niet zo dol op kaneel in de jam. Jam moet van mij vooral naar fruit smaken.

Deze vlierbessenjam is mijn beste vlierbessenjam tot nu toe doordat ik nauwelijks ben afgeweken van het recept* en door de toevoeging van een deel bramen **.

Vlierbessen-bramenjam

900 gram vlierbessen
300 gram bramen
1 kilo geleisuiker
3 eetlepels citroensap

Zet de geplukte bramen en de vlierbesschermen met de besjes een tijdje onder water zodat eventuele aanwezige beestjes naar boven komen drijven. Spoel nog een keer om. Haal voorzichtig de vlierbesjes van de schermen. Haal de groene en rode besje er uit. Deze zijn nog niet rijp en licht giftig. De besjes kan je met een vork of met de hand er af halen. Doe ze in een vergiet. Spoel nog een keertje om en doe de bessen in een hoge pan. Spoel de bramen nog een keer om en voeg toe aan de vlierbessen. Doe er een half kopje water bij en zet de pan op middelhoog vuur. Laat 20 minuten zachtjes koken. Pak dan een schone pan met roerzeef er op. Doe de vruchtenmassa beetje bij beetje in de roerzeef en rol de vruchtenmoes door de zeef heen. Doe de gezeefde vruchtenmoes in een maatbeker. Je hebt als het goed is zo’n liter moes. Doe dit terug in de pan en voeg een kilo suiker toe en de citroensap. Indien je minder vocht hebt, verminder dan de suiker evenredig (900 ml vocht = 900 gram suiker). Breng het geheel aan de kook en kijk af en toe of het al op jam gaat lijken. Bij mij was het na 10 minuten zo ver. Doe voor de zekerheid een lepeltje van de warme jam op een koud bordje en bekijk of de jam genoeg gebonden is. Doe de inhoud in uitgekookte potjes, sluit goed af en zet ze ondersteboven te koelen.

Bron: www.vlierbessen.nl / www.marline.nl

* Niet gedaan: “roer de jam met een houten lepel “: waarom staat dat in veel jamrecepten ?, en naar verhouding minder bramen gebruikt.
** Wordt de jam net ietsje zoeter door.

Summary
recipe image
Recipe Name
vlierbessen bramenjam
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

One thought on “Vlierbessen-bramenjam

  1. lekker deze combinatie je kan er eventueel ook een bramen /vlierbessen saus voor de joghurt van maken gebruik dan minder suiker op 1 kilo vruchten 200 gram suiker erg lekker door de joghurt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *