Biefstuk met vlierbessen-bramen-wijnsaus

biefstuk vlierbessen bramen wijnsaus

Het bramenseizoen is aangebroken. Het is even uitkijken voor de stekelige takken van de struik, maar de opbrengst is geweldig. Heerlijk groot en zoet zijn ze dit jaar. Ook de vlieren staan nu vol met zwarte besjes. Er waren maar weinig onrijpe besjes dus echt tijd om te gaan plukken. En wat doe je met de opbrengst. Na al flink te hebben gesnoept van de bramen, is er van de vlierbessen en bramen jam gemaakt.

En met de vlierbessen-bramenjam is deze fantastische verwensaus gemaakt. Deze saus smaakt naar feestdagen, uit eten gaan, wildseizoen. De saus is licht zoet door de bramen, licht zuur door de vlierbessen en de rode wijn en lekker hartig door de overige ingrediënten. Wij hebben gesmuld. Je moet er alleen nog iets voor doen van tevoren en dat is dus de vlierbessen-bramenjam maken. Het recept volgt morgen.

Biefstuk met vlierbessen-bramen-wijnsaus

2 biefstukjes
2 el olijfolie
2 eetlepels verse rozemarijnnaaldjes, in stukjes gehakt
zout, peper
1 sjalotje of een 1/2 kleine ui, gesnipperd
1 eetlepel verse tijmblaadjes
100 ml rode wijn
150 ml runder of kruidenbouillon
1 1/2 el vlierbessen-bramenjam*
1 el koude roomboter

Verhit op hoog vuur de olijfolie in een koekenpan. Schroei de biefstukjes dicht aan beide kanten in de hete olie. Zet dan het vuur wat zachter. Bak de biefstukjes rood of rosé. Ezelsbruggetje: indien de veerkracht van de biefstuk aanvoelt als de eigen wang is het rood, rosé als het voelt als de punt van de kin, doorbakken als het voelt als het puntje van de neus. Haal de biefstukjes uit de pan en dek af met aluminiumfolie. Doe dan de gesnipperde ui in de pan en bak de ui even aan, voeg de tijm, rozemarijn en de wijn toe. Laat de wijn in ca. 3 minuten inkoken tot de helft. Voeg dan de bouillon en de jam toe. Laat weer inkoken totdat het vocht bijna lijkt te verdwijnen. Zet dan het vuur uit. Voeg klontjes koude boter toe en roer dit door het ingekookte vocht. Schenk over de biefstukjes heen en serveer de biefstuk met aardappelpuree en warme groente, bijvoorbeeld prinsessenbonen.

Naar een recept van: Jamie Dean van www.foodnetwork.com

*  het recept voor vlierbessen-bramenjam volgt morgen. De jam bestaat uit 3/4 vlierbessen en 1/4 bramen en heeft hierdoor tov bramenjam een licht zuurtje. Je zou ter vervanging 1 el bramenjam en enkele verse bramen kunnen gebruiken.

Summary
recipe image
Recipe Name
biefstuk met vlierbessenbramensaus
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

2 thoughts on “Biefstuk met vlierbessen-bramen-wijnsaus

  1. rozemarijn wordt bij de bereiding niet genoemd. Ik neem aan dat deze tegelijkertijd met de tijm en de wijn toegevoegd worden. Correct?

  2. Beste Ton, je hebt helemaal gelijk. Ik heb het gelijk aangepast. Bedankt voor de reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.