Huisgemaakte cruesli met amandelen

cruesli zelf maken

Dit jaar zaten er meer amandelen aan de twee amandelbomen dan vorig jaar. Ze hebben een paar maanden kunnen drogen en nu is het mogelijk om ze te gaan eten. De eerste amandelen van de oogst van dit jaar zijn in deze cruesli gegaan. Ik heb een tijd lang geen zin gehad in een ontbijtje van yoghurt met cruesli maar kreeg er onlangs weer trek in. In plaats van naar de winkel te rennen voor de kant en klare cruesli besloot ik het dit keer eens zelf te gaan maken. Ik had al verschillende recepten van mede-bloggers voorbij zien komen, met de verzekering dat het zeer eenvoudig is om zelf cruesli/granola* te maken.

Het was ook zeer eenvoudig. Een deel van de cruesli is inmiddels al weg gekaapt voordat het in een bakje yoghurt kan belanden: ook lekker om te snacken dus. Ik heb er zelf geen gedroogd fruit in gedaan want daar hou ik niet zo van. Ik heb een basismix gemaakt met onze amandelen en heb de zelfgemaakte rozenjam van de rozen uit onze achtertuin gebruikt. Echt een huismix geworden.
Dat is het leuke van je eigen crueslimix: het is lekkerder (knapperiger) en je maakt het precies zoals je het zelf wilt, met de spullen die je in huis hebt.

Cruesli met amandelen

De amandelen in september 2013

300 gram vier-korenvlokken of tarwevlokken
50 gram blanke amandelen en/of hazelnoten of mix van noten**
halve tl gemberpoeder
snufje zout
40 gram zonnebloemolie
110 gram honing
35 gram jam

Evt extra: gedroogd fruit (cranberry’s, rozijnen), geraspte kokos, zonnebloempitten.

Verwarm de oven voor op 150C.
Breek of snij de amandelen of andere noten in stukjes. Vermeng alle droge ingrediënten in een schaal: de korenvlokken, de amandelen, hazelnoten en of walnoten, eventuele zonnebloempitten en geraspte kokos, het gemberpoeder en zout. Laat het gedroogde fruit bij deze stap nog achterwege. Vermeng dan de olie, honing en jam in een pannetje en warm deze zachtjes op totdat het gehele mengsel goed vloeibaar is. Meng dit door de droge ingrediënten. Beleg een bakplaat met bakpapier. Stort het mengsel op een bakplaat en verspreid dit over de bodem. Zet het in de oven en schep om de 10 minuten om. In ca. 30 minuten is het cruesli-mengsel goudbruin. Pas op voor het te (donker-)bruin laten worden van de cruesli: dit is niet lekker. Haal de plaat uit de oven en laat de cruesli op de plaat afkoelen. Breek dan de afgekoelde cruesli in stukken en schep ze in een schone pot. De cruesli wordt vanzelf iets kleiner mocht je de stukken nog te grof vinden.

Amandelen drogen

* cruesli en granola zijn andere namen voor hetzelfde: in Amerika noemen ze het granola en wij noemen het cruesli. Muesli is dan weer de ongebakken en ongezoete variant. 

** Heb je ongepelde amandelen, doe ze dan in een bakje en giet hier kokend heet water over. Na vijf minuten zijn de bruine velletjes doorweekt en makkelijk van de amandelen af te halen.

Bron: variant op een recept van Granola van het blog “Uit de keuken van Levine.

Summary
recipe image
Recipe Name
Huisgemaakte cruesli met amandelen
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *