Visburger met tahinsaus en ingelegde komkommer en pittige pompoenfrietjes

orientaalse visburger pompoenfriet

Eind vorig jaar organiseerde Elle Eten een Food Styling Contest. Onderdeel was een receptenwedstrijd met het thema: de Rotterdamse multiculturele samenleving. Ik heb dit recept ingezonden. Het is een oosterse variant op de typische westerse hamburger met frietjes. In plaats van een hamburger heb ik een visburger van kabeljauw gemaakt, op smaak gebracht met peterselie en sumac. Geen mayonaise, maar een romig-frisse tahinsaus en zoetzure komkommer in plaats van augurk. De frietjes zijn van pompoen, bestrooid met zout en pittige Turkse paprikapoeder.

Mijn recept werd door Elle Eten uitgekozen en ik werd uitgenodigd om bij de Food Styling Contest tijdens het World Food Festival de burgers te komen maken. Drie foodstylisten gingen vervolgens de burgers stylen en de gestylde burgers werden door een professionele foodfotograaf vastgelegd. Het resultaat is in de Elle Eten van februari-maart te bewonderen. Het was een enerverende middag, met zenuwachtige foodstylisten en veel heen en weer geren. Maar het was vooral erg gezellig en een middag om nooit meer te vergeten. Het recept staat niet in de Elle Eten, dus bij deze:

Oriëntaalse visburger met tahinsaus en ingelegde komkommer en pittige pompoenfrietjes 

Oriëntaalse visburgers

4 hamburgerbroodjes
400 gram kabeljauwfilet (ingevroren)
1 1/2 tl sumac
1 el gesnipperde verse peterselie*
vers gemalen peper
1 klein ei
2 el paneermeel
bloem
zout
Olijfolie

Pureer de helft van de kabeljauw in een keukenmachine. Snij de andere helft in zeer fijne blokjes. Doe dit samen in een kom. Voeg een losgeklopt eitje toe, de kruiden, peper en zout naar smaak. Strooi de paneermeel over het vismengsel en kneed alles even goed door. Indien het voelt als gehaktdeeg, dan is het vismengsel goed. Anders nog wat bloem toevoegen voor binding. Maak (met behulp van een hamburgerpers) 4 mooi platte schijven van het visdeeg. Laat de olijfolie in een koekenpan heet worden en bak de visburgers op middelhoog vuur gaar met een knapperig bruine korst. Snij het hamburgerbroodje doormidden en rooster eventueel de snijkanten nog even in de pan. Beleg het onderste broodje met een visburger, daarna de tahinsaus en de ingelegde komkommer. Serveer met pompoenfrietjes.

Tahinsaus

2 eetlepels tahin (sesampasta)
1 citroen
1 teentje knoflook
gekookt water

Roer de tahin los en voeg beetje bij beetje het sap van de citroen toe. Proef af en toe even of het niet te zuur wordt. Knijp een teentje knoflook erboven uit. Voeg eventeel wat gekookt water toe totdat het de dikte van mayonaise heeft.

Ingelegde zoet-zure komkommer

1 komkommer
1 groene peper
1/2 kleine ui
1 kleine el zout
1/4 tl mosterdzaadjes
30 ml azijn
6 ml suiker (1 1/2 el suiker)
evt wat peperkorrels

Snij de geschilde komkommer in kleine blokjes (zonder zaadlijsten). Doe de komkommerblokjes in een schaal. Voeg 1 gesnipperde groene peper, zonder de zaadjes, toe. Snipper een half uitje en voeg toe. Bestrooi het mengsel met het zout en giet na een uur de groente in een zeef. Laat het uitlekken en spoel alle groente nog even om het zout weg te spoelen. Laat weer goed uitlekken. Knijp eventueel de groente nog even uit. Zet afgedekt weg.

Doe de azijn, suiker en mosterdzaad in een pan en eventueel nog wat peperkorrels. Breng het onder roeren aan de kook. Voeg de groentemix toe en breng weer aan de kook.  Laat de groente 10 minuten zachtjes koken. Laat afkoelen.

Pompoenfrietjes

Halve pompoen (Hokkaido of Pattison)
1 el bloem
zout
snufje pittige Turkse paprikapoeder (aci toz biber)

Schil en snij de pompoen in frietjes. Wentel ze door de bloem heen (voor een krokant korstje) en bak ze op 180 C enkele minuutjes in de frituurpan. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Bestrooi met zout en pittige paprikapoeder.

* of 2 tl gedroogde peterselie

Ps. Indien je de zoetzure komkommer langere tijd (3 mnd tot half jaar) wilt bewaren, doe dan de komkommer en vocht in een uitgekookt glazen potje, vul deze tot een centimeter onder de rand en sluit af. Zet het potje ondersteboven tot de inhoud is afgekoeld.  

Summary
recipe image
Recipe Name
visburger met tahinsaus en zoetzure komkommer
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *