Broodje klapstuk “Southern Style”

broodje klapstuk

Klapstuk en hutspot horen bij elkaar. Daarom vind je veel recepten van hutspot met klapstuk op het internet en maar weinig van alleen klapstuk. Klapstuk is runderstoofvlees en het lijkt op sucadevlees maar is het niet. Klapstuk is een doorregen stukje vlees met een vetrandje. Het is goedkoper dan sucadevlees en riblappen. Je ziet het nauwelijks in de winkel liggen. En je snapt niet waarom als je de klapstuk volgens dit recept bereidt.

In Amerika weten ze wel raad met dit soort stukken vlees. Ze marineren het en laten het heel lang op lage temperatuur in de BBQ liggen. Ik heb de slowcooker er bij gepakt (maar het kan natuurlijk ook gewoon in de oven) en de gemarineerde klapstuk 5 uur lang laten sudderen op 90C. Toen viel het vlees helemaal uit elkaar en hebben we het op een broodje gegeten. Het lijkt dan een beetje op een broodje “pulled pork” maar het is natuurlijk rundvlees, supermals rundvlees.

Deze pittige klapstuk is gelijk ook mijn inzending voor het foodblogevent van deze maand. De host is Ellen van het blog Inmyredkitchen en het thema: De Hollandse pot gaat internationaal”.

Klapstuk “Southern Style”

550 gram klapstuk
1 kleine ui of een halve ui
1 tl chilivlokken
2 teentjes knoflook
1 el cider-azijn
1 tl groente- of kruidenbouillonpoeder
1 tl gedroogde tijm
1 tl gedroogde oregano
1 tl komijnpoeder
halve tl piment/all spice
1 tl zout
1 tl gemalen zwarte peper
scheutje water

broodjes
fijn gesneden andijvie of sla
mosterd
evt barbecuesaus, mayonaise, ketchup

Doe de ui, chilivlokken, knoflook, ciderazijn, bouillonpoeder, tijm, oregano, komijnpoeder, piment, zout, zwarte peper en een scheutje water in de blender en pureer het geheel tot een kruidensausje. Besmeer de klapstuk helemaal met het kruidensausje. Leg dan de klapstuk in de slowcooker of pak de klapstuk in een stuk aluminiumfolie en leg het in de oven (175C) in een ovenschaal, ca. 3 uur. Indien slowcooker: zet op high (90C) en laat het zo’n vijf uur in de slowcooker liggen. Draai 1 of  2 keer om en besprenkel eventueel met het vrijgekomen vet. Haal het vlees uit de pan en doe het braadvocht in een pannetje en maak hier jus van met nog een scheutje water. Snij het vlees dwars op de draad of haal het uit elkaar met een vork en beleg de broodjes met wat fijngesneden andijvie of sla, het vlees en doe hier saus of jus naar smaak op.

Bron: www.southernliving.com

Summary
recipe image
Recipe Name
broodje klapstuk
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

2 thoughts on “Broodje klapstuk “Southern Style”

  1. Oeh yummy!! Dat lijkt me wel wat. Ik heb wel een slowcooker, maar dan van aardewerk. Voor zo'n recept als deze zou ik die toch ook kunnen gebruiken. Ga het gewoon maar een keer proberen denk ik : )
    dit recept moet ik denk ik maar even bookmarken ; )

  2. Met of zonder snoertje, met een slowcooker kan je de klapstuk lekker lang op lage temperatuur laten sudderen. Het was voor mij een ontdekking dat dit stuk vlees zo lekker mals is. Ik ben benieuwd naar jouw ervaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *