Kip in Trappist uit de slowcooker

 kip trappist slowcooker

Het Belgische “hoevekip” klinkt toch veel lekkerder dan het Hollandse “braadkip”. Wij lopen dan ook regelmatig de Belgische super uit met een hele kip. Daarnaast liggen er vaak Belgische kazen en verschillende soorten bieren in de kar. Hoe raar is het dan dat je nog nooit een kip met Belgisch bier hebt gestoofd. Daar moet natuurlijk een keer verandering in komen. Deze kip is met Trappist, ui en kruiden in de slowcooker gegaan (op 80 Celcius) en daarna even onder de grill van de oven gezet voor een knapperig vel.

Het is gelijk mijn inzending voor het foodblogevent van juli 2015. Jody van het foodblog “Ongewoon Lekker”, een blog over ongewoon lekker eten, koken, wijn-spijs cominaties, is deze maand de host van het event. Zij heeft gekozen voor het thema “koken met bier”. Ik kook graag met bier. Zo heb ik al eens met kriekenbier een lekkere saus bij varkensmedaillons gemaakt. Daarnaast maak ik regelmatig een stoofschotel met bier en ook de mosselen krijgen wel eens een bierbadje. Maar zoals eerder aangegeven, nog nooit een kip en dat is ook erg aan te bevelen:

Kip in trappist uit de slowcooker

1 hele kip, ca 1.2 kg
1 rode ui, in ringen
2 teentjes knoflook, in schijfjes
1 tak rozemarijn
2 takjes tijm
1 flesje Trappist*
vers gemalen peper
zout

Bestrooi de kip met vers gemalen peper. Zout de kip pas nadat hij gaar is: het vel krimpt anders al tijdens het koken waardoor er sappigheid verloren gaat. Snij de rode ui in ringen en leg deze onder in de schaal van de slowcooker. Leg hier de takjes rozemarijn en tijm op. Giet het flesje Trappist leeg en leg dan de kip in de schaal met het borststuk naar boven. Verdeel de schijfjes knoflook over de kip en laat de kip zo’n vier en een half uur garen op 80 C (low van electrische slowcooker). De gaartijd is afhankelijk van de grootte van de kip dus is de kip groter dan 1,2 kg dan kan er wat extra tijd bijkomen. Zet vervolgens de grill van de oven aan en grill de kip nog in een paar minuten bruin voor degene die van een knapperig vel houdt. Bestrooi de kip met zout en maak de jus verder op smaak met wat zout, peper en eventueel wat room.

*Ik gebruikte Westmalle dubbel

Shoarma van gemarineerde en gegrilde kalkoenfilet

shoarma kalkoenfilet

De voedselschandalen stapelen zich op. De afgelopen jaren kwamen al het schandaal van de bedorven zalm, het paardenvlees in plaats van rundvlees en de vervanging van kabeljauw door goedkopere witvissen naar boven. Enkele weken geleden is er, dankzij het speurwerk van de Keuringsdienst van Waarde, nog eentje bijgekomen, namelijk dat kalkoen als lamsvlees wordt verkocht door sommige slagers. Om wat voor slagers dit gaat wordt niet helemaal duidelijk in het programma behalve dan dat het kiloknallers zijn. Deze slagers vroegen 5 euro voor een kilo lamsvlees, eh pardon, kalkoenvlees.

Ik keek naar het programma en vroeg mij af of je niet gelijk het verschil proeft. Lamsvlees heeft namelijk een behoorlijk uitgesproken smaak. Wij halen het lamsvlees overigens bij de Schaapskooi te Nisse, direct dus bij de schapenboerderij. Daarna bedacht ik mij dat ze het vlees misschien al (flink) hadden gekruid bij de slager. In ieder geval schoot mij de gedachte aan een broodje met shoarma van kalkoenvlees te binnen. Ik had een paar maanden geleden op de Oosterse Markt te Beverwijk bij een kruidenhandelaar een potje shoarmakruiden gekocht. Het was alleen nog de vraag hoe de shoarma zo te maken dat het kalkoenvlees niet droog zou worden en een lekkere geroosterde smaak krijgt.

Het antwoord is: enkele uren het kalkoenvlees marineren in yoghurt en dan nog grillen in de oven. Een eerlijk broodje shoarma met sappige gegrilde kalkoenreepjes:

Shoarma van gemarineerde en gegrilde kalkoenfilet

600 gram kalkoenfilet

1 rode paprika
4 grote pitabroodjes
1 el shoarmakruiden*
botersla, fijngesneden
1 tomaat, fijngesneden
olijfolie om te bakken

Marinade:
4 eetlepels yoghurt
2 eetlepels olijfolie
1 el shoarmakruiden

Knoflook-yoghurtsaus:
2 el mayonaise
2 el yoghurt
1 teentje knoflook, fijn gesneden
3 stengels verse peterselie, gesnipperd
zout, peper

Snij de kalkoenfilet dwars op de draad in dunne plakken van 1/2-1 centimeter dikte. Maak een marinade van 4 el yoghurt, 2 el olijfolie en 1 el shoarmakruiden. Wentel hier de plakken door en laat ze 3 a 4 uur in de marinade liggen. Snij ze daarna in reepjes.

Maak de knoflook-yoghurtsaus, als het kan een paar uur van tevoren, door alle ingrediënten door elkaar te mixen.

Snij de sla, paprika in reepjes en de tomaat fijn en doe in bakjes.

Bestrooi de kalkoenreepjes met shoarmakruiden en bak ze samen met de paprikareepjes aan in een hete pan met olie. Haal ze in ieder geval uit de pan op het moment dat ze het vocht gaan loslaten en hevel ze over naar een ruime ovenschaal/bakblik. Zet de grill van de oven aan (medium-stand) en grill tot de bovenste laag van de reepjes een knapperig korstje krijgt (circa 3 minuten) en hussel dan de kalkoenreepjes nog door en rooster wederom de bovenste laag knapperig. Haal ze uit de oven en vul een pitabroodje met het shoarmavlees, sla, tomaat en yoghurtsaus.

*hoeveelheid zal afhankelijk van het merk shoarmakuiden zijn. Ik gebruikte een mix, gekocht op de Oosterse markt in Beverwijk. Nu gebruik ik een ander merk maar kom ook rond de eetlepel kruidenmix uit.