Lekker makkelijk plaatbroodje

makkelijk plaatbroodje

Het is geen focaccia want het deeg is anders. Maar het principe is hetzelfde. Brooddeeg uitrollen tot een halve centimeter dikte en dan de bovenkant met olie insmeren, even de olie inmasseren en dan nog drie kwartier laten rijzen. Het plaatbroodje bak je in een kwartiertje gaar en bruin.

Het mooie is, dat je het deeg gewoon met het deegprogramma van de broodbakmachine maakt. Je laat de machine het minst plezierige werk doen: kneden, laten rijzen, weer doorkneden etc. Het levert een lekker luchtig plat brood op, dat een beetje doet denken aan een Turks brood. Je kunt er alle kanten mee op. Lekker variëren met kruiden, kaas-ui-variant, etc.

Ik heb het broodje gemaakt met chili-rozemarijn-knoflookolie. Het oordeel hier thuis: je mag dit brood wel elke dag bakken……

kruidenolie zelf maken

Plaatbroodje uit de oven

300 gram (patent)bloem
3 gram droge gist (half pakje gist)
190 ml water
2 eetlepels olijfolie
1 theelepel suiker
1 theelepel zout
Olijf of andere olie om in te strijken
Kruiden naar eigen smaak

Doe gist, 300 gram bloem, suiker, water en olie in die volgorde in de broodbakmachine en stel de machine in op het deegprogramma voor wit brood. Als het programma is afgelopen, deel je het deeg door twee-en, en kneed je het deeg nog even door. Van elk stuk deeg rol je met de deegroller een soort pizza van een halve centimeter dik. Leg het deeg op een ingevette pizzaplaat of bakplaat. Bestrijk de bovenkant met (kruiden)olie. Voor de kruidenolie: teentje knoflook, favoriete kruiden en eventueel een chili in een vijzel doen, fijnmaken en daar olie opgieten en nog even goed vijzelen. Druk met je vingers in het deeg om de olie “in te masseren”. Dek af met een doek of folie en laat nog drie kwartier rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 225 C. Bak ze in een kwartier gaar. Bestrijk de plaatbroden als ze uit de oven komen, eventueel met nog wat olie. Daar wordt de korst iets flexibeler van. Eventueel ook nog wat grof zeezout over het broodje strooien.

Summary
recipe image
Recipe Name
Plaatbroodje
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *