Mulligatawny uit de slowcooker

mulligatawny slow cooker

Er is geen foto van deze maaltijdsoep te maken die ook maar een beetje recht doet aan zijn smaak. Misschien een foto van alle ingrediënten. En dan nog kun je aan de hand van alles wat in deze soep gaat, geen voorstelling maken over de smaak. Wij vielen allemaal bijna van onze stoel van deze soep. Zelfs onze vierjarige heeft de soep gegeten en vond hem lekker.

Het begon allemaal met het boek van Rene Pluijm: Pluijm op pad. Gekregen en al een paar keer het voornemen gehad om er iets uit te gaan koken. Het recept waar mijn oog op gevallen was, was het recept van Mulligatawny. Natuurlijk vanwege de naam en omdat het een Tamil-Ierse-soep is. Ik ben gek op pittige curry’s en erg nieuwsgierig hoe zo’n Tamil-Iers verbond uitpakt. Ik heb het recept aangepast, want ik ben met de slowcooker aan de gang gegaan. En ik had niet alle ingrediënten in huis. Na ook even een blik te hebben geworpen op andere recepten van deze soep, zag ik dat deze respectievelijk kon vervangen of weglaten.

De hele dag ben ik er min of meer mee bezig geweest. Ik had namelijk besloten de Mulligatawny met de nog in de vriezer aanwezige soepkip te gaan maken. Je kunt overigens ook een vegetarische versie maken of met lamsvlees. Of gewoon kippenvlees. De soepkip lag s’-ochtends al in de slowcooker met wat bouillon. Na een paar uur: de kruiden en groenten bij elkaar gezocht. Vervolgens deze geraspt, geplet, geroosterd en gesneden. De soepkip uit de bouillon gehaald, bouillon gezeefd en alle groenten en kruiden in de bouillon gedaan. De kip van vlees ontdaan, de soep laten pruttelen en gepureerd en gezeefd. En ondertussen heel erg gehoopt, dat dit allemaal de moeite waard zou zijn. En dat was het gelukkig.

Kooktijd: met soepkip 8 1/2 uur, zonder 3 1/2 uur.

Mulligatawny uit de slowcooker

Specerijmengsel                                                                 Groenten/fruit

1 theelepel zwarte peper                                                      4 aardappelen in blokjes
3 eetlepels korianderzaad                                                    2 bospenen in plakjes
2 theelepels kurkuma                                                           1 rode peper, in stukjes zonder zaadjes
8 kardamom-peulen                                                              1 grote frisse appel, in blokjes
2 theelepels kurkuma                                                            3 hollandse raapjes/ meiraapjes
1 theelepel cayennepeper                                                     2 uien
                                                                                              1 citroen (beter: 1 limoen)
Verder

3 theelepels kikkererwtenmeel
4 groentebouillonblokjes
16 curryblaadjes
4 tenen knoflook
1 1/2 eetlepel geraspte verse gember
2 eetlepels vloeibare keukentamarinde
400 ml kokosmelk
1 kleine of 1/2 grote soepkip

Doe de soepkip in de slowcooker, voeg 2 liter water toe en 4 bouillonblokjes. Zet de slowcooker op de hoge stand (90C) en laat de soepkip 5 uur stoven.

Rooster de kardemompeulen, kurkuma en korianderzaad in een droge pan, totdat ze lekker gaan ruiken. Maal ze in een keukenmachine of met behulp van een vijzel. Voeg peper, kurkuma en cayennepeper toe. Maak een papje van de kikkererwtenmeel en een paar lepels bouillon.

Haal de kip uit de slowcooker en zeef de bouillon. Doe de bouillon weer terug in de slowcooker.

Voeg alle ingrediënten toe, op het vlees, de kokosmelk en de citroen na. Laat de soep nog 3 uur in de slowcooker op de hoge stand pruttelen. Pureer dan de soep met een staafmixer en giet het mengsel nog door een zeef. Voeg vlees en  kokosmelk toe en maak de soep op smaak met citroensap, zout en peper. Laat het vlees nog even doorwarmen. Serveer met rijst of brood.

Summary
recipe image
Recipe Name
mulligatawny uit slowcooker
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *