Omelet met verse Oosterschelde oesters

omelet oesters

Ik kwam thuis en er stond een emmer met een aantal oesters op het aanrecht. Het was de ‘bijvangst’ van een middagje vissen. Dat is een prettige verrassing. We hebben ze even schoongespoeld en vervolgens terug in de emmer gedaan. Met een natte doek er op konden ze naar buiten: daar was het 5 C en al tegen de avond.

Vandaag hebben we iets meer dan de helft opengemaakt. Dat is bij een van het wad geraapte oester vaak lastiger dan bij de oesters uit de winkel. Ze zijn grillig gevormd dus het is erg onduidelijk waar je het oestermes moet zetten. Een keukenhanddoek om ze vast te houden is ook geen overbodige luxe want ze zijn erg scherp. Ze smaken er niet minder door.

Ik heb er een omelet mee gemaakt. Ik had ergens gelezen dat in het verre oosten een omelet met oesters als snack werd gegeten. Ik kwam inderdaad Thaise, Singaporese en Chinese recepten tegen op het internet. Ik heb een eenvoudig Chinees recept als basis gebruikt. Ik heb nog nooit zo’n geweldige omelet gegeten:

Omelet met verse Oosterschelde oesters

Per persoon:

Vijf oesters
Twee eieren
Halve eetlepel crème fraîche*
zout, peper
Halve eetlepel fijngesneden verse bieslook**
Halve eetlepel gesnipperde verse peterselie***
olie of boter

Maak de oesterschelpen open met een oestermes: de platte kant boven. Bekijk of er gruis op de oesters zit en indien dit zo is veeg dit er af. Zet een pannetje met water op het vuur en breng het aan de kook. Blancheer de oesters enkele seconden en haal ze dan uit het water. Klop twee eieren los met de crème fraîche en breng op smaak met zout en peper. Giet het eimengsel in een hete pan en zet het vuur op middelhoog. Verdeel de oesters over het eimengsel en voeg dan vlak voor het omdraaien van het omelet de bieslook en peterselie toe. Draai het omelet om zodra de onderkant bruin is en bak nog kort aan de andere kant. Eet de omelet als lunch of als bijgerecht.

* crème fraîche is optioneel
**  in plaats van bieslook: lente-ui gesnipperd
*** voor een oosterse smaak kan je de peterselie vervangen door koriander en eventueel nog wat rode peper toevoegen.

Voor een echt ziltig omeletje: nog wat zeesla-vlokjes

Summary
recipe image
Recipe Name
omelet met verse oesters
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *