Wilde knoflooksoep

Zo’n zes jaar geleden heb ik in een donker hoekje van de tuin wilde knoflook oftewel daslook gezaaid. Elk voorjaar kan ik daarmee aan de slag in de keuken. Lekker is deze wilde knoflook in een omeletje of met nog enkele andere tuinkruiden in de kruidenboter. Als je veel daslook hebt, kan je er ook een pesto mee maken of een kruidenolie.

Gisteren maakte ik soep, met wilde knoflook als smaakmaker. De meeste recepten voor daslooksoep gaan uit van een basisaardappelsoep met room en dan wat wilde knoflook. Ik vind een dikke romige soep niet zo heel fijn, dus maakte ik een lichtere variant met courgette. Ik heb nu nog een paar blaadjes wilde knoflook over. Deze bewaar ik in de koelkast in een vochtige doek gewikkeld, dan blijft de geplukte daslook nog enkele dagen goed.

Wilde knoflooksoep

  • 1 ui
  • 1 courgette
  • 2 middelgrote aardappelen
  • 1 dl groentebouillon
  • 1 dl water
  • 3 a 4 blaadjes wilde knoflook
  • vers gemalen peper
  • wilde knoflookbloemetjes
  • olijfolie

Fruit de ui aan in de olijfolie in een kookpan en voeg dan de in stukjes gesneden aardappel en courgette toe. Bak dit even mee en voeg dan een liter groentebouillon toe en nog een deciliter water. Laat dit een kwartier koken en voeg dan de gesnipperde wilde knoflook toe. Pureer gelijk daarna de soep met een staafmixer en laat de soep niet meer aan de kook komen. Serveer eventueel met wat bloemetjes van de wilde knoflook.

Citroenmelisse in de keuken

citroenmelisse in keuken

De citroenmelisse in onze tuin begint weer lekker te groeien en te woekeren. Citroenmelisse mag je overigens niet verwarren met citroenverbena en citroenkruid. Deze hebben ook een citroenaroma, maar dat zijn toch echt andere kruiden. Qua uiterlijk lijkt citroenmelisse op munt maar zodra je er even aan ruikt weet je gelijk dat je citroenmelisse in handen hebt.

Het stond al in de oudheid bekend als geneeskrachtige plant. Het zou eetlust opwekken, een opgeblazen gevoel tegengaan, kalmerend werken en enigszins bloeddrukverlagend. De paters van het Monastero della Certosa di Pavia raden in hun boek over de geneeskracht van planten, bloemen en vruchten (La medicina dei semplici) aan om er thee van te trekken, te zoeten met honing en hier drie maal daags een beker van te drinken. 

Citroenmelisse heeft een kruidige, citroenachtige smaak. Je gebruikt vooral de jonge, verse bladeren die voor de bloei zijn verzameld. De bladeren verliezen heel snel hun geur, het is daarom vooral een kruid om vers uit de tuin te plukken. Het kruid is lekker in salades, dressing, soepen, visgerechten, kruidensauzen, limonade’s en bij gegrild vlees. Citroenmelisse kan ook nog eens als vervanging voor citroengras in Indonesische gerechten worden gebruikt.

Omdat het juist nu zo’n goede tijd is om citroenmelisse te gebruiken in gerechten, heb ik een aantal recepten van mijn blog op een rijtje gezet: 

Citroenmelissesiroop/ijsjes

Onder deze link vind je een recept voor citroenmelissesiroop waarmee je heerlijke limonade kan maken, met of zonder bubbels. Daarnaast maak je er lekkere waterijsjes mee. Je voegt dan wel minder water toe aan de siroop want door het invriezen verlies je iets van de zoete smaak.

Citroenmelissecake

Een bijzonder lekkere cake waarbij mij opviel dat de citroenmelisse in de cake ook na 2 dagen nog mooi groen was.
 
Citroenmelissemayonaise

Natuurlijk is een citroenmelissemayonaise vooral erg lekker bij een gebakken visje. Onder de link een recept waarbij de citroenmelissemayonaise daarnaast werd gecombineerd met gekonfijte tomaat en zilte zeekraal.  

Pesto

Een pesto van alleen citroenmelisse lijkt mij persoonlijk niet zo lekker maar samen met peterselie heb je een fantastische saus. Doe het bijvoorbeeld eens op een broodje met (schapen)kaas en tomaat of op een broodje met kipfilet en paprika.