Varkenshaas met krieksaus

varkenshaas krieksaus

Gereon van Gereon’s keuken host dit keer het foodblogevent en heeft een leuk thema voor deze maand bedacht: maak een Gallo-Romeins gerecht, kies er een wijn bij uit en beschrijf wie je voor jouw maaltijd zou uitnodigen en waar jullie over zouden praten. Ik heb mij eerst maar eens verdiept in het Gallisch Romeinse tijdperk. Op internet kwam ik er achter dat er in die tijd naast wild vooral varkensvlees werd gegeten, dat de Galliërs landbouwers waren en dat zij, voordat de Romeinen kwamen, bier dronken. De Romeinen vonden het een vieze drank en dronken vooral Italiaanse wijn. Bier werd daardoor een drank voor barbaren.

Bier heeft ondertussen allang dit imago van zich afgeschud. Er worden bierproeverijen gehouden en maaltijden geserveerd met per gang een passend bier erbij. Er zijn bieren met een fruitige toon die ik als wijnliefhebber ook erg waardeer. Voorbeelden hiervan zijn Kriek Lambiek en Rodenbach. Zouden de Romeinen ook hun neus voor dit bier hebben opgehaald ? Misschien wel, maar ik denk van niet. Zodra ze deze krieksaus zouden hebben geproefd, zouden ze om zijn geweest. 

Ik nodig in ieder geval de bard uit de verhalen van Asterix en Obelisk uit voor mijn maaltijd. Hij kan wel een etentje gebruiken. Tijdens de meeste feestmalen werd namelijk deze bard (Kakofonix) geboeid en gekneveld vanwege zijn slechte zangkunst. In het Frans en in de oorspronkelijke Nederlandse vertalingen heet hij Assurancetourix. Die naam is een Franse woordspeling op Assurance tous risques, hetgeen letterlijk allriskverzekering betekent en figuurlijk wil zeggen dat hij degene is die overal voor moet boeten. Wij drinken bij deze maaltijd een fruitige rode Italiaanse wijn.     

Varkenshaasmedaillons met krieksaus

4 ons varkenshaas*
1 eetlepel roomboter
50 gram gerookt spek, in reepjes
200 ml Kriekbier (lambiek)
1 laurier
1 tak tijm
1 tak rozemarijn
1 laurierblaadje
4 Amsterdamse uien, in stukjes gesneden
1 eetlepel veenbessengelei/aalbessengelei
zout, peper
mengsel van 1 el boter met 1 el bloem**
bakolie

Verhit in een steelpan een eetlepel boter en bak hier de gerookte spekreepjes in. Voeg dan 200 ml kriekbier toe en een laurierblaadje, takje tijm en takje rozemarijn. Laat even lekker doorborrelen. Zet ondertussen een koekenpan op het vuur en verhit olie. Snij de varkenshaas in stukken van ca. 3 centimeter dik en bestrooi met zout en peper. Bak de stukken varkenshaas aan in de hete olie en zet dan het vuur lager. Draai af en toe de medaillons even om. Vis de laurier, tijm en rozemarijn uit de saus en voeg de Amsterdamse uien, gelei en zout en peper toe. Bind de saus met het mengsel van boter en bloem. Schep een lepel saus op een bord en schik dan 1 a 2 stukken varkenshaas er op. Serveer met bijvoorbeeld aardappelpuree of aardappelkroketjes en gestoofde groente.

* Geen varkenshaas culinair: dat is nep-varkenshaas
** Hiermee bind je de saus

Runderstoofpot met Rodenbach

stoofpot rodenbach

Ik ben een wijnliefhebber. Heel af en toe drink ik in de zomer wel eens een frisse biersoort zoals India Pale Ale. Mijn absoluut favoriete bier is Rodenbach. Dit is een roodbruin, zachtzurig en fruitig bier uit het Vlaamse Roeselare. Met België op een half uur rijafstand, hebben wij dit bier regelmatig in huis. In Nederland is het bij sommige gespecialiseerde slijterijen te koop.

Omdat het zo zachtzuur en fruitig is, is Rodenbach ook lekker om de mosselen in te koken (in plaats van witte wijn.) Het is daarnaast een fijn bier om in te stoven. Runderstoofpot met Rodenbach vind ik persoonlijk de allerbeste tot nu toe. Op het internet zag ik ook al enthousiaste reacties op het gebruik van dit bier in de stoverij: “sinds ik eens Rodenbach genomen heb gebruik ik niets anders meer. …. de perfecte mix van zoet en zuur voor stoofvlees”. En bij een restaurantrecensie “topper is het stoofvlees van Rodenbach met frietjes, echte aanrader!!”

Heerlijk met aardappelpuree en witlof of met frieten en een frisse salade:

Runderstoofpot met Rodenbach

 

800 gram runderstooflappen (magere runderlappen/sucade/riblappen)
300 ml Rodenbach*
1 boterham zonder korst, besmeerd met mosterd
2 volle theelepels runderstoofvlees kruidenmix **
1 grote ui, gesnipperd
Bakolie
zout, peper

Snij de runderstooflappen in dobbelstenen en bestrooi met zout en peper. Bak de helft bruin in een koekenpan, in de hete olie en doe het dan in een stoofpan of de schaal van de (electrische) slowcooker. Verhit dan opnieuw olie en bak de andere helft van het runderstoofvlees bruin. Doe dit ook in de stoofpan/schaal. Bak dan de ui glazig in de koekenpan en voeg het bier toe. Warm het bier op en voeg de ui met het bier aan het vlees toe. Haal van een boterham de korstje en smeer de boterham in met mosterd. De boterham zorgt straks voor de binding van de saus. Snij de boterham in dobbelstenen en voeg toe aan het vlees. Bestrooi alles met de stoofvleeskruiden en zet de stoofpan op laag vuur of de electrische slowcooker op 90 C (high). Laat 3 uur stoven in de stoofpan of 5 uur in de slowcooker. Voeg eventueel bij de stoofpan halverwege nog een mok (200 ml) rundvleesbouillon toe. Dit is niet nodig bij de slowcooker.

* Dit is voldoende bij gebruik van de electrische slowcooker. Bij het stoven op het fornuis is het raadzaam om nog 250 ml runderbouillon toe te voegen (en iets minder zout dan gewend) omdat er dan meer vocht verdampt.
** Dit is een kruidenmixrecept uit het kookschrift van mijn moeder van “slagers stoofvleeskruiden” en heb ik de link van weergegeven. Voor deze stoverij is het mixen van een 1/2 tl gemalen korianderzaad, 1/2 tl gemalen gemberwortel, 1/2 tl gemalen kardemom, 1/2 tl peper, 1/2 tl nootmuskaat (of 1/2 tl piment) genoeg.

Texaanse jalapeno burger

texaanse jalapeno burger

Eén van de drie jalapenopeperplantjes die binnen mochten overwinteren begint weer nieuwe pepers te maken. Ook een cayennepeperplant is weer begonnen. Ik heb daar al een bijzonder heet pepertje van af gehaald. Hoe kleiner de cayennepepers zijn, hoe pittiger is mijn ervaring. De eerste jalapenopeper van 2 centimeter lang was echter niet zo pittig. Het is daarom best lastig om bij een recept een hoeveelheid verse peper aan te geven. Beetje bij beetje toevoegen en af en toe proeven is het beste.

De saus bij deze burger hoort brandend heet te zijn, vind ik. De pittigheid wordt uiteindelijk toch afgezwakt door de overige ingrediënten. Het is een Texaanse saus. De ene dag eet je de saus op de hamburger. Dan vries je of de saus in of je eet het lekker de volgende dag met runderreepjes en rijst. 

Texaanse burger

Voor 4 burgers:

Tweede jalapenopepertje ’14

4 rundvleesburgers/ 400 gram mager rundergehakt
4 broodjes
1 kleine ui
1 teentje knoflook
1 paprika
1 stengel bleekselderij
1 tl citroensap
1 a 2 jalapenopepers/Spaanse peper zonder de zaadjes
zout, peper
1/2 tl pimentpoeder
20 gram boter
1 el bloem
1 tl chilipoeder
1 tl scherpe mosterd
1 dl donker bier
1 blikje tomatenstukjes
botersla
tomaten
evt. pickalilly

Snipper ui en knoflook. Snij paprika en bleekselderij in stukjes. Hak de peper fijn. Verhit de boter in een diepe pan en bak hier de uien, knoflook, paprika, bleekselderij en jalapenopeper in. Strooi de bloem er over en bak het geheel even door. Voeg dan het bier en de tomatenstukjes toe en roer alles goed door terwijl het aan de kook komt. Maak op smaak met de chilipoeder,zout en mosterd. Laat alles zeker een kwartier pruttelen. Kruid het rundergehakt met zout en peper en vorm hier burgers van of pak biologische runderburgers. Bestrooi met pimentpoeder en bak ze in ca. 8 minuten gaar. Snij de broodjes overlangs doormidden en beleg met de burger, een flinke eetlepel saus, sla en tomaat en eventueel dotje piccalilly.

India Pale Ale ( IPA ) mosselen

    mosselen IPA

Vorige maand vond er hier in huis een IPA-swap plaats. Een doosje India Pale Ale van brouwerij het IJ – oftewel een doosje ipaatjes – werd geruild tegen een doosje India Pale Ale van brouwerij Emelisse . Voor degene die niet zo vertrouwd zijn met de kleine Hollandse brouwerijen:  het IJ staat in Amsterdam en Emelisse in Kamperland (Zeeland). Het doosje Emelisse kwam natuurlijk van hier en werd, na toch eerst een avondje vergelijkend warenonderzoek, meegenomen naar de hoofdstad.

India Pale Ale heb ik in Engeland leren kennen. Het is een lekker fris, kruidig bier. Dit bier gaat goed samen met het eten van oesters, dus was er de veronderstelling dat het ook lekker zou smaken met mosselen. En dat was zo. Een toprecept voor mosselliefhebbers!

IPA mosselen

1 fles IPA (bijv. Emelisse blond of brouwerij ’t IJ IPA)
2 a 3 teentjes knoflook, gesnipperd
1 ui, gesnipperd
2 laurierblaadjes
½ tl gedroogde chilivlokken
2 el klein gesneden peterselie
1 el blaadjes van de tijm
2 el vers citroensap
2 kilo mosselen

Doe alle ingrediënten van het bovenstaande lijstje tot aan de mosselen in een hoge kookpan. Breng dit aan de kook. Voeg dan de mosselen toe na deze eerst te hebben gecontroleerd: openstaande schelpen die niet sluiten na een ferme tik en mosselen met een kapotte schelp weggooien.

Laat het vocht na toevoeging van de mosselen opnieuw aan de kook komen. Schud om als dat gebeurt. Laat het opnieuw aan de kook komen, schud weer de mosselen om en laat het nog een derde keer aan de kook komen. Bekijk of de mosselen open zijn gaan staan. Indien dit zo is, haal dan de pan van het vuur anders nog even door laten koken.

Serveer met lekker knapperig brood of verse frieten en eventueel nog wat mayonaise van een goede kwaliteit, licht zurig zoals Tons Belse Mayonais.

Naar een recept van: www.samcooks.com