Pompoencake met sinaasappel en noten

pompoencake sinaasappel noten

Oesters en uien, en pompoencake….. Ik heb een tijd lang wat moeite gehad om zoete gerechten te bloggen vanwege mijn blogtitel. Ik ben daarnaast ook helemaal niet een bak-type. Heel Holland Bakt vind ik leuk om naar te kijken vanwege het wedstrijd-element en omdat de misbaksels zo herkenbaar zijn. Tijdens vakantie heb ik genoeg tijd en geduld om een bakproject op te pakken. Deze keer wilde ik vanwege de naderende Halloween weer eens een pompoencake proberen. Met nog 14 pompoenen uit eigen tuin in de voorraad is het fijn om een goed recept hiervoor te hebben. De vorige poging leverde een lekkere, maar veel te kleffe pompoencake op.

De eerste stap is een basisrecept opsnorren van een betrouwbare baksite of blogger. Daarna ga ik er bijna altijd iets aan veranderen. Rozijnen worden geschrapt uit het recept omdat niemand hier in huis, behalve ik, ze lekker vindt. In plaats daarvan komen meestal cranberry’s of noten of ze worden gewoon weggelaten. Citroen wordt met gemak vervangen door sinaasappel of mandarijn en andersom. Alleen kaneel toevoegen vind ik saai: dat wordt een mengsel van allerlei specerijen. Dat pakt ook wel eens niet zo goed uit. Deze keer heeft mijn veranderzucht een geweldig luchtige kruidige cake opgeleverd vandaar dat ik deze deel:

Pompoencake met sinaasappel en walnoten

180 gram bloem
15 gram bakpoeder
18 gram custardpoeder
1 tl speculaaskruiden
1/2 tl gemalen kardemom*
1/2 tl zout

150 gram boter
150 gram suiker
3 eieren

150 gram fijn geraspte pompoen
50 gram fijn gemaakte walnoten**
55 gram sinaasappelsap
geraspte schil van 1 sinaasappel

Meng alle droge ingrediënten door elkaar: bloem, bakpoeder, custardpoeder, speculaaskruiden, kardemom en zout. Doe dan in een andere kom de boter, suiker en eieren en klop dit luchtig. Spatel de droge ingrediënten en het boter, suiker en eieren-mengsel door elkaar. Voeg tot slot de fijn geraspte pompoen, walnoten, citroenschil en sinaasappelsap toe en meng het nog even goed door. Stort in een pompoen-cake vorm (xenos) of in een Zeeuwse-knopvorm of in een middelgrote cakevorm. Bak in ca. 45 minuten op 150 C hetelucht of op 160 C onder-bovenwarmte.

* Ik ben een groot liefhebber van kardemom: het heeft een citrusachtige peperige smaak. Je kan het vervangen door bijvoorbeeld gemberpoeder of weglaten.
** of krenten, rozijnen, cranberry’s, ander soort noten, mix van alles.

Er is veel te doen met pompoen: pompoenrecepten

pompoenrecepten
Het  pompoen- en courgettegedeelte van de moestuin ligt nu vol met gekleurde bollen. Er staan drie soorten pompoen en daarnaast nog eens bolcourgette. Samen met de mooie gele bloemen die de planten aanmaken is het een kleurrijk geheel. De stengels van de pompoenen beginnen nu langzamerhand te verhouten. Zo af en toe kan ik al een pompoen mee naar huis nemen.
De hoikkaido is de bekendste pompoen en ook het makkelijkst in de keuken. Deze oranje pompoen hoef je voor gebruik niet te schillen. De butternut-pompoen wordt ook veel verkocht: dat is de pompoen met de bekende flesvorm. Deze moet je wel weer schillen. Ik heb ook nog groene pompoenen geteeld, niet omdat deze zo mooi zijn maar vanwege de lekkere nootachtige smaak.

Pompoenen kweken is heel makkelijk. Je haalt de zaadjes uit een (biologische) pompoen, deze leg je te drogen. Dan doe je de gedroogde zaadjes in een zakje en in het voorjaar plant je ze. Ze komen bijna allemaal op maar toch is het handig om voor te zaaien. De stekjes zijn goed te verplanten en als pompoenplanten groot genoeg zijn dan kan je ze in de volle grond zetten. Pompoenplanten worden wel erg groot: een oppervlakte van twee vierkante meter per plant heb je wel nodig. In de herfst is het oogsttijd en dan is het weer smullen.

De veelzijdige pompoen

Pompoen kan je zowel in zoete als hartige recepten gebruiken. Hieronder een paar voorbeelden. Ik begin bij soep. Vanaf de eerste keer dat ik deze soep maakte, was ik verkocht. Sindsdien heb ik meerdere recepten voor pompoensoep uitgeprobeerd maar vond ze allen te vlak van smaak. Het recept van deze pompoensoep met kerrie massala heeft pit.
Dan zijn er lekkere hartige (bij-)gerechten van pompoen te maken. Het meest bekende bijgerecht van pompoen is wel de in de oven geroosterde pompoen. Geroosterde pompoen is erg lekker bij stoofvlees, zoals sucadelapjes. Er zijn ook minder voor de hand liggende bijgerechten met pompoen  te maken, deze pompoenrosti met knoflook bijvoorbeeld. “Brenda kookt” maakte deze rösti ook maar in de vorm van röstirondjes! Dat snackt daarnaast nog eens lekker weg waardoor je op moet passen dat ze al niet op zijn voor het avondeten op tafel staat.
Een ander lekker hartig gerechtje is gnocchi van pompoen met tijmboter. Dit recept komt uit het allereerste boek van Donna Hay. Het is niet een recept dat je in een handomdraai op tafel zet maar wel erg lekker en alle moeite waard. Belangrijk bij dit recept is dat de pompoenpuree goed indikt.
 Het volgende recept van hartige taart met spaghettipompoen, blauwe kaas, walnoot en appel zal misschien niet gelijk aanspreken maar lekker dat deze taart is! Ik had meerdere kleine taartjes gemaakt en hetgeen overbleef ingevroren. De week erna stond het overgeblevene al weer in de oven. Spaghettipompoen heeft zijn naam te danken aan het draderige vruchtvlees. Het wordt ook wel als spaghetti gebruikt en gegeten met een pastasaus.
Met overgebleven, gegaarde en afgekoelde spaghettipompoensliertjes kan je de volgende dag nog een bijzondere salade van spaghettipompoen maken. Door verschillende soorten kruiden te gebruiken kan je hier telkens een andere draai aan geven, bijvoorbeeld met verse Mediterraanse kruiden of tuinkruiden te nemen zoals peterselie en bieslook.
Ook in Zuidelijke landen is pompoen een geliefd ingrediënt. Deze Spaanse “Pisto Manchego” is daar een goed voorbeeld van. Dit groentepotje kan je aanvullen met eieren, spek of gedroogde ham en er zo een volledige hoofdmaaltijd van maken.
In een tajine-gerecht is pompoen ook heel erg lekker. Ik heb zelf pompoen gebruikt in het gerecht van couscous met vijf groenten en gehaktballetjes uit de tajine . Daarnaast is de vrucht ook lekker in combinatie met linzen, oosterse kruiden en chipolataworstjes.
En dan heb je nog de zoete gerechten, zoals de bekende Amerikaanse Pumpkin pie en pompoenkoekjes. Tijdens een open dag van de Pompoenwinkel op het Zeeuwse eiland Noord-Beveland, proefden wij voor het eerst pompoenjam. Het beviel bij de familie erg goed dus heb ik het vorig jaar ook gemaakt en wel een versie met limoensap. Met deze pompoenjam kan je ook heerlijke muffins maken en dus heb ik het recept daarvoor bij het recept van de pompoenjam gevoegd.
De meeste recepten voor pompoenbrood zijn zoete recepten. Ik heb zelf gekozen voor een hartig pompoenbrood omdat je daar met beleg veel meer mee kan. Door de toevoeging van pompoen is dit een heerlijk luchtig maar toch smeuïg brood geworden. De pompoen proef je overigens nauwelijks. Dit brood was snel op!
 

Dat pompoen een veelzijdige vrucht is, bewijst het bovenstaande. Ik ga door met het ontdekken van nog meer mogelijkheden. Ik hoop dat bovenstaande recepten al een goed idee geven en wellicht wat inspiratie!

Tajine met pompoen, linzen en chipolataworstjes

tajine pompoen linzen

We zitten in een overgangsperiode. Het begint zonniger te worden maar buiten is het nog frisjes. Je krijgt trek in lichtere maaltijden met frisse smaken en knapperige verse lentegroente. Er is echter nog niets te oogsten aan verse groente of fruit. De moestuin ligt er nog kaaltjes bij. 

De tajine met pompoen, linzen en chipolataworstjes is een gerecht dat bij deze periode hoort. Het pompoenseizoen loopt nu op het einde. De trek in pompoen begint ook een beetje over te gaan. Door het gebruik van oosterse kruiden, Franse chipolataworstjes en couscous krijg je toch weer een heel ander gerecht met pompoen. Hier krijg je een lentegevoel van. Ook doordat je voor het serveren, het gerecht bestrooid met verse peterselie. Deze heeft de relatief warme winter goed overleefd buiten in de kruidenbak. 

Koop je wel eens bosjes verse peterselie en blijft er wat van over: peterselie is goed en heel eenvoudig invriezen. De volgende invriestip kreeg ik twee jaar geleden van mijn achterbuurvrouw. Je wast, en droogt de peterselie met behulp van de slacentrifuge. Vervolgens hak,  snij of knip je de peterselie in kleine stukjes. Stort dit in een diepvriesbakje en vries het zo in. Als je wat peterselie nodig hebt, maak dan met een vork wat van de ingevroren peterselie los en strooi het zo in het gerecht.

Tajine met pompoen, linzen en chipolataworstjes

Voor 4 personen:

8 chipolataworstjes (vegetarisch: geroosterde walnoten)
1 blik bruine linzen
een halve flespompoen, geschild en in kleine stukjes
1 ui, in kleine stukjes
2 teentjes knoflook, geperst
1 el Ras el Hanout
1 kopje kruiden of groentebouillon
verse peterselie, kleine stukjes
kneepje Harissa of wat rode-peperpasta
olijfolie

half pak couscous

Verhit in een (tajine-) pan wat olijfolie en bak de chipolataworstje rondom bruin. Voeg dan ui toe en bak deze even mee. De stukjes pompoen en de knoflook kunnen dan worden toegevoegd. Bestrooi het geheel met de Ras el Hanout en schep alles even om. Voeg het kopje bouillon, en harissa toe en doe de deksel op de (tagine-)pan. In circa 10 minuten is het klaar. Keer de worstjes halverwege even om. Maak ondertussen de couscous volgens de gebruiksaanwijzing op het pak klaar. Snipper de peterselie. Serveer de tajine met couscous en verse peterselie.

Hartige taart van spaghettipompoen met roquefort, walnoot en appel

hartige taart spaghettipompoen
Wat te doen met een spaghettipompoen. Ik had hem in een opwelling meegenomen van kwekerij De Zoete Kers. Ik kreeg nog een recept mee voor de bereiding. Het vruchtvlees werd in het recept (letterlijk) als spaghetti gebruikt en gegeten met een gehakt-tomatensaus. De gedachte hieraan deed mij niet watertanden. Ik heb toch het liefst spaghetti met een stevige beet.  
Op het internet ook al veel recepten waarin het spaghetti-achtige vruchtvlees als een soort pasta diende. De foto’s deden mij niet plezierig aan: een soppige brei met klontachtige substantie bedekt. De spaghettipompoen bleef daarom een paar maanden in huis liggen. Tot ik wist wat ik ermee wilde: een hartige taart van spaghettipompoen met roquefort. Want de combi van pompoen met blauwschimmelkaas had ik al googlend wel in mijn achterhoofd opgeslagen. Ik heb verder nog wat dunne schijfjes appel gebruikt als friszoetige tegenhanger voor de roquefort en wat walnoten over het taartmengsel gekruimeld voor een knapperig elementje.  Lekker.

Hartige taart van spaghettipompoen met roquefort, appel en walnoten

Voor 4 personen:
halve spaghettipompoen
2 eieren
scheut melk
1 tl gedroogde salie
1 tl zout, peper
30 gram roquefort

5 walnoten
halve appel
3 plakjes bladerdeeg
1 eetlepel

Snij de spaghettipompoen over de lengte doormidden. Schep de zaadjes er uit. Leg een helft met het vruchtvlees naar beneden in een ovenschotel en zet hier een laagje water van 1 a 2 centimeter in. Prik wat gaatjes in de schil. Plaats in een voorverwarmde oven (180C) en laat 30 minuten bakken. Controleer of het vruchtvlees gaar is door in de schil te prikken. Gaat dit makkelijk, dan kun je de pompoen uit de oven halen.

Trek met een vork het vruchtvlees los van de schil en doe deze in een mengkom. Klop in een andere kom 2 eieren los met een scheutje melk en kruid met zout, peper en salie. Meng dit door de pompoensliertjes.

Bekleed een middelgrote of 2 kleine ingevette bakvormen met dun uitgerold bladerdeeg. Strooi over de bodem wat paneermeel en doe dan het pompoenmengsel in de vorm(-en). Snij een halve appel in flinterdunne schijfjes en verspreid deze over de bovenkant. Doe dit hetzelfde met de verkruimelde roquefort (of andere blauwschimmelkaas als gorgonzola of blue stilton) en de in stukjes geknepen walnoten. Zet 25 tot 30 minuten in een oven van 180 C.