Borlottibonen met citroen en rozemarijn

borlottibonen citroen rozemarijn

Het in mei uit Italie meegenomen zakje borlottibonen heeft een mooie oogst opgeleverd. Ook in de Zeeuwse klei bleken de borlottibonen zich goed te voelen. Op een zonnige plek in de moestuin klommen de planten binnen enkele maanden tot meters hoogte en kwamen er in juli mooie rode peulen tevoorschijn. Door passerende mede-moestuinierders werd er gevraagd wat er toch voor soort bonen daar groeiden. Het was dan ook een vrolijk gezicht, al die bungelende rood-wit gespikkelde peulen. De Hollandse benaming voor borlottibonen is overigens kievitsbonen.

De peulen moeten bruin gaan worden en verschrompelen voordat je de bonen gaat oogsten. Uit die wat triest uitziende peulen komen weer prachtig rood-wit gespikkelde bonen tevoorschijn. Zo jammer dat ze na het koken een lichtbruine kleur krijgen. Het gespikkelde zie je dan nauwelijks meer terug. De verse bonen heb ik grotendeel ingevroren. Na drie dagen kan ik ze dan weer uit de vriezer halen om ze te drogen.

Een portie verse bonen heb ik natuurlijk achtergehouden om dezelfde avond nog te eten. Aan zulke lekkere verse bonen moet je niet teveel gaan knutselen, dus wij hebben ze met goede kwaliteit olijfolie, citroensap, verse rozemarijn, zout en peper lauwwarm gegeten. Het restje smaakte de volgende dag koud nog erg goed bij de lunch.

kievitsbonen borlottibonen

Borlottibonen met citroen en rozemarijn

Vier handen verse borlottibonen*
3 el olijfolie van goede kwaliteit
halve citroen
1 teentje knoflook
20 rozemarijnnaaldjes
zout, peper

Kook de verse borlottibonen in water in zo’n 30 minuten gaar. Bij geweekte droge bonen kan het langer duren voordat de bonen gaar zijn. Laat de bonen uitlekken en vermeng ze, terwijl ze nog warm zijn, met olijfolie, citroensap, fijn gesneden knoflook, zeer fijn gesneden rozemarijnnaaldjes en zout en peper naar smaak.

* of gebruik gedroogde bonen en laat deze zo’n 12 uur weken of gebruik borlotti-bonen uit blik.

Bronnen: Diana’s mooie moestuin en NRC

Witte bonen-pestodip

witte bonen pesto

Hierbij de beloofde ‘witte bonen met boerenkoolpestodip”.  In plaats van de boerenkoolpesto kun je elke andere pesto gebruiken. Het rare is dat deze dip mij doet denken aan de korianderlimoen-hoemoes uit de winkel. Het lijkt door het gebruik van de witte bonen ook erg op hoemoes.

Ik heb het recept iets aangepast. Voorgeschreven was het gebruik van 75 ml olijfolie. Omdat er al best veel olijfolie in de pesto zit, heb ik maar 2 eetlepels olie gebruikt. De balsamico-azijn en de citroen zorgen voor een goede balans tussen de verschillende smaken. Ik had het niet zo verwacht, maar het is wat mij betreft een blijvertje.

Witte bonen-pesto dip

2 kopjes gekookte witte bonen, uitgelekt
2 volle eetlepels (boerenkool-)pesto
2 theelepeltjes citroensap
2 theelepeltjes balsamico-azijn
2 eetlepels olijfolie
peper, zout.

Doe de ingredienten, behalve het citroensap en de balsamico-azijn in een keukenmachine en draai hier een pasta van. Voeg lepeltje voor lepeltje citroen en balsamico-azijn toe, totdat het voor je gevoel zuur genoeg is. Breng het geheel verder op smaak met een snufje zout en peper.

salade van wittebonen en bleekselderij

salade witte bonen bleekselderij

Deze wittebonen-bleekselderijsalade heeft enkele recepten als inspiratie. Het begon met het plan voor een Italiaanse wittebonensalade. Met bleekselderij want dat leek mij lekker en die had ik nog in de koelkast. Eerst een Italiaans kookboek maar eens opengeslagen voor wat inspiratie. Daar zag ik een Toscaans bijgerecht van witte bonen met salie “fagioli all’uccelletto” . Een soort witte bonen in tomatensaus met verse salie. Nu heb ik iets tegen witte bonen in tomatensaus, dus dan toch nog maar even verder op het net zoeken. Maar de gedachte aan witte bonen met Italiaanse kruiden bleef.

Duidelijk werd dat er meer recepten met de combinatie witte bonen en bleekselderij waren. Toen zag ik een wittebonen-bleekselderijsalade, bijna zoals ik hem wilde. Van een ander recept heb ik nog de toevoeging van citroensap meegenomen. Het bleek een goede toevoeging. Voor het zuurtje dat de salade doet opleven. Lekker bij een herfstige Italiaanse stoverij.

Wittebonen-bleekselderijsalade

1 pot witte bonen
1 stengel bleekselderij
4 el olijfolie
1 el citroensap
gemengde Italiaanse kruiden: salie, rozemarijn, tijm,
marjoraan of oregano en basilicum: 1 tl gedroogd of
1 el gesnipperde verse kruiden
peper, zout

Snij de bleekselderij in dunne plakjes. Fruit de bleekselderij 5 minuten zachtjes in 2 el olijfolie. Doe dan de uitgelekte witten bonen erbij. Kruid vervolgens naar smaak met diverse Italiaanse kruiden. Voeg als alles is opgewarmd nog 2 eetlepels mooie olijfolie en een eetlepel citroensap toe. Zout en peper naar smaak. Dien op. Zowel warm als lauwwarm lekker.

Linzen-venkelsalade

Linzen-venkelsalade van The stonesoup

Op 22 november 2012 is het thanksgiving in Amerika. Men eet dan zoals bekend kalkoen. Traditionele bijgerechten zijn aardappelpuree, stuffing, zoete aardappelen, sperzibonen, veenbessen, en als nagerecht pompoentaart. Bloggend en kokend Amerika gaat momenteel helemaal los op ideeën voor het thanksgiving-diner. Op het blog van www.thestonesoup.com zag ik deze mooie salade, onder het kopje “16 ideas for ‘pot lucking’ this thanksgiving”. Pot lucking is het idee van dat iedereen iets te eten meeneemt en daarmee wordt de maaltijd samengesteld. Hebben we in Nederland daar eigenlijk een mooie naam voor?

Waarom viel dit recept eigenlijk op. Het is ten eerste een gerecht dat ik niet zo goed kan plaatsen bij een amerikaanse blogger. Daarnaast omdat ik nog een venkelknol in mijn groentela heb liggen. En ten derde omdat ik en gelukkig ook mijn kinderen, van linzen houden.

Ik besloot er een lekkere pittige variant van de hamburger bij te maken, met een zelf gemaakte hamburger van biologisch rundergehakt. De “real” Creole burger. Om in amerikaanse sferen te blijven. Melting pot-style. 

Linzen-venkelsalade

Bijgerecht voor 6-8 personen

250g  linzen
2 venkelknolletjes
2 el wijnazijn
2 el sojasaus (bv kikkoman)
2 handjes parmezaanse kaas

extra vergin olijfolie

Breng in een middelgrote kookpan water aan de kook. Voeg de linzen toe en laat ze 15-20 minuten koken tot ze gaar zijn. Laat de linzen goed uitlekken in een vergiet en doe daarna terug in de pan. Voeg de azijn toe en de sojasaus en 4-5 eetlepels extra virgin olijfolie toe. Even proeven en dan eventueel nog wat azijn, sojasaus of zout toevoegen. Snij de boven- en onderkant van de venkel af, hou wat van het groene “pluis”achter. Snij dit heel fijn. Snij vervolgens de venkelknol in superfijne plakjes met de mandoline of natuurlijk gewoon met vaste hand. Roer de venkel door de linzen. Serveer met de geschaafde kaas er over.

Tip:

Gebruik balsamico-azijn ipv gewone wijnazijn

In plaats van kaas, kun je ook geroosterde noten gebruiken

De volgende dag ook nog lekker als lunch