enige echte Vietnamese loempia met dipsausje

Het is de tweede keer dat ik meedoe aan de Foodblogswap. Bij deze maandelijkse swap maakt een groep foodbloggers van elkaar een recept en blogt hier dan over. Ik heb het blog Carry’s Kitchen toegewezen gekregen en heb van haar blog het recept: Vietnamese loempia’s, de enige echte, gekozen. 
Tweede kerstdag was een goede gelegenheid om deze loempia’s ’s middags als tussendoortje op tafel te zetten. Het hakken en snijden kost wel wat tijd maar verder is het een snel recept. Het is een  gerechtje met lekker veel groenten. Je kan ook nog restjes vlees of vis in de loempia’s verwerken. Ik twijfelde tussen kip of garnaaltjes. Het is gepocheerde kipfilet geworden. De garnaaltjes zijn die dag nog in een cocktail terecht gekomen.
Het Vietnamese loempia-dipsausje heb ik van een andere site en past er perfect bij. Wij hebben een deel gegeten zoals het hoort: loempia’s van opgerolde, even geweekte rijstvellen met het sausje. Een ander deel van de loempia’s zijn, omdat alles zo snel afkoelde, nog even in de oven gebakken. Ik vond dat eigenlijk lekkerder en is ook handig als je de loempia’s als tussendoortje wil serveren omdat je dan van te voren de loempia’s al kan rollen.  Het was een goede keuze: deze enige echte Vietnamese loempia’s waren heerlijk en gaan zeker nog een keer worden gemaakt. 

Vietnamese loempia’s met dipsausje 

Voor ca. 12 loempia’s:

12 rijstvelletjes
1/2 pakje glasnoedels
1 winterwortel
flinke hand (witte) koolreepjes
1/2 bakje champignons
4 stengels lenteui
2 teentjes knoflook
1 ei
1 volle tl bouillonpoeder
1 tl suiker
1/2 spaanse peper, zonder zaadjes
3 tl vissaus
1 kipfilet of 1 ons Noordzee-garnalen
Olie

Loempiasaus (Nuoc Cham)

2 el suiker
2 el vissaus
10 el water
1 teentje knoflook
2 el limoen of citroensap
1/2 Spaanse peper, zonder zaadjes

Maak eerst het dipsausje: roer in een kommetje de suiker met het water tot de suiker is opgelost. Voeg dan de vissaus en limoensap toe. Snipper knoflook en peper zeer fijn en voeg ook toe.

Indien je kipfilet gebruikt: pocheer de kipfilet in wat bouillon. Breng eerst de bouillon aan de kook, temper dan het vuur totdat het water van de kook af is en voeg dan de (enkele) kipfilet toe. Laat 7 minuten in de hete bouillon garen en zet dan het vuur uit. Laat de kipfilet dan nog 7 minuten in de warme bouillon liggen. Haal er dan uit en snij het vlees in hele kleine blokjes.

Week de glasnoedels in water. Hak alle groenten, ui, knoflook en rode peper zeer fijn. Hou de wortel even apart. Hak ook de glasnoedel  fijn. Gaar de wortel voor:  5 minuten in kokend water. Zet een pan op het vuur met wat olie en doe hier alle ingredienten in behalve het ei. Laat alles even lekker bakken. Breek het ei in een kommetje en voeg toe als alles in de pan gaar is. Roer alles nog even goed door tot het ei stolt  en zet dan het vuur uit.

Zet een aantal bordjes klaar. Leg op ieder bordje een velletje rijstpapier, dat je eerst even nat maakt door het onder te dompelen in een schaal met water. Wacht even totdat het rijstpapier zacht is. Lepel een flinke schep van het mengsel in het midden van een vel, vorm hier een worstje van en rol dan je loempia op. Dit doe je door eerst een rand over je mengsel te vouwen, dan de zijkanten naar het midden te vouwen en dan door te rollen.

De loempia’s zijn nu klaar om te eten. Indien je ze wilt bakken in de oven: besmeer dan een vel bakpapier in met olie en leg hier de loempia’s op. Bestrijk de loempia’s met een beetje olie en zet ze 10 minuten in het midden van een voorverwarmde oven (180 C). Zet dan nog even de grill aan, indien de bovenkant knapperig is, draai ze dan nog even om (minutenwerk).

Lekker met de dipsaus of sojasaus.
 

  Bronnen: www.puureten.net (sausje: Nuoc Cham) en www.carryskitchen.blogspot.nl (loempia’s)
Summary
recipe image
Recipe Name
enige echte vietnamese loempia
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *