Duits brood / zuurdesembrood uit de broodbakmachine

zuurdesembrood broodbakmachine

Twee keer heb ik geprobeerd een zuurdesemstarter in leven te houden. Ik heb de starters in een pot nabij de kachel gezet, elke dag geroerd en ze naar goed gebruik een naam gegeven: The Blob en The Blob 2. The Blob is een griezelfilm uit de jaren 50 waarin een puddingachtige massa iedereen verzwelgt die op zijn weg komt. Daar deed de zuurdesemstarter mij sterk aan denken met zijn gebubbel.

De eerste dagen van het bereiden van de starter gingen altijd volgens het boekje. Ik heb er ook twee keer een brood van kunnen bakken. Na zo ongeveer 9 dagen stortten mijn starters in en wilden niet meer tot leven komen. Omdat ik zuurdesembrood erg lekker vind was het instorten van de zuurdesemstarters best frustrerend. Ook vond ik het jammer dat ik geen zuurdesembrood in de broodbakmachine kan bakken.

Bij de biologische winkel viel mijn oog op een zakje gedroogd zuurdesem van een Duits merk. Ik heb het recept van het zakje gebruikt voor dit broodje en de hoeveelheden omgezet naar een recept voor een broodbakmachine*. Er gaat in dit broodje nog wel gewone gist. Ik heb op verschillende Duitse sites gekeken en dat is gebruikelijk.

Het broodje is goed gelukt. Het smaakt precies naar het brood dat wij altijd in het Duitse Kleve kochten toen we nog in Nijmegen woonden. Dun gesneden het lekkerst, deze:

Zuurdesembrood uit de broodbakmachine

200 gram roggemeel
160 gram tarwemeel
240 ml lauwwarm water
15 gram volkoren zuurdesem, gedroogd (Leckers)
3 gram gist
1 tl zout
1 el olie of boter
evt 1 tl rietsuiker

Doe eerst de gist, zuurdesem, daarna het meel, water, zout en boter of olie in de broodbakmachine en bak het brood op de stand bruinbrood. Ik heb zelf de voorgeschreven suiker weggelaten.

* Dit betekent in verhouding minder water dan indien je het broodje in de oven bakt. Wil je dit brood  in de oven bakken, moet je de hoeveelheden verdubbelen behalve het water. Er moet dan 650 ml water bij. Ovenwarmte: 190 circulatiestand of 220 onder/bovenwarmtestand. Klaar in ca. 50 minuten. (2x laten rijzen: 1 e keer 20 m, 2e keer 40 m. Na de eerste rijs een keer doorkneden.

Summary
recipe image
Recipe Name
zuurdesembrood uit broodbakmachine
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
31star1star1stargraygray Based on 1 Review(s)

Published by

2 thoughts on “Duits brood / zuurdesembrood uit de broodbakmachine

  1. Hallo Christien,
    Dankjewel voor dit recept voor roggebrood en voor de tip van de gedroogde zuurdesem in de biowinkel.
    Ik ga het proberen. We komen net uit Duitsland en onze darmflora reageert zo goed op dat brood dat ik eens het aan googlen was of ik ook zoiets in de broodbakmachine kan maken. Toen stuitte ik dus jouw recept. Ik vraag me wel af of ik de hoeveelheden niet iets kan vermeerderen, omdat het mij weinig lijkt. Ik wil graag een groot brood, maar ik hou me eerst aan jouw hoeveelheden.

  2. Beste Ilona,

    Ik heb nog een ouderwetse broodbakmachine waar ik maar kleine broden in kan bakken (met maximaal 400 gram meel) . Ik reken dan ook altijd hoeveelheden om naar een klein brood maar als je een groter brood wenst dan kan je de aangegeven hoeveelheden weer omrekenen naar een groter brood!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *