Hartige broodtaart met spek en ui

broodtaart spek ui 

Spekblokjes worden vaak in een soort duo-verpakking verkocht. Vaak heb je maar 1 van de bakjes nodig voor een recept. Het overgebleven bakje lijkt zich vervolgens langzaam richting de achterzijde van de koelkastplank te bewegen. Af en toe laat hij zich even zien, om vervolgens weer achter allerlei potjes te schuilen. Op het moment dat je hem weer eens beetpakt, moet je gelijk actie ondernemen. Zoals bijvoorbeeld het maken van deze hartige broodtaart. Deze spek-ui-taartvariant is dieettechnisch verantwoord want laag in calorieën (360 kca per portie). Ook de portemonnee gaat van deze taart een beetje glimmen.

De korst van de broodtaart bestaat uit sneetjes brood. Taartdeeg zelf maken, daar had ik vandaag geen zin in. Bladerdeeg heb ik bijna nooit in huis. Ik had nog wel een heel brood liggen. Bij het googlen naar broodtaart kwam ik Amerikaanse en Australische sites tegen. Dit amerikaanse recept leek mij het lekkerst. De recensies waren enthousiast. De enige gemaakte opmerking was dat de taart nog wel wat pit kon gebruiken. Dus ging er bij mij nog een kneep peperpasta in de vulling.

Mijn taartvorm was een tikje te groot maar het resultaat is toch een mooie rustieke taart geworden. De korst is knapperig. Dit had ik wel gehoopt maar niet echt verwacht. De duimen gingen omhoog bij het proeven. Deze broodtaart is een blijver.

Hartige spek-uibroodtaart

Voor 4 personen.

voor het bakken

6 a 7 sneetjes brood
100 gram magere of gerookte spekjes
1/2 paprika
1 knoflookteentje
1 ui
1 dl melk
4 eieren
60 gram geraspte Parmezaanse kaas
1 tl gedroogde oregano of 1 eetlepel verse oregano
1/2 tl zout
1/2 tl peper
1 klein Spaans pepertje of een 1/2 tl chilipasta

Verhit de oven voor op 180 C, heteluchtstand. Pak een quichevorm, ca 22 cm doorsnede en vet deze in met wat olie. Ontdoe de sneetjes brood van hun korstjes. Rol de boterhammen plat met een deegroller. Leg de eerste boterham in het midden en ga daarna de randen beleggen. De boterhammen moeten elkaar iets overlappen. Het is even puzzelen. Zet dan de belegde vorm 10 minuten in de oven en rooster het brood lichtbruin.

Bak ondertussen de spekjes even in een droge pan. Doe daarna gesnipperde ui in de pan en fruit deze even aan. Hierna de gesnipperde knoflook en de in kleine stukjes gesneden paprika erbij en even laten garen. Daarna kan dit mengsel op de broodbodem worden verdeeld.

Klop 4 eieren los met de melk. Voeg hier de kruiden en de Parmezaanse kaas aan toe en roer goed door. Schenk dit over het spek-ui-paprikamengsel. Zet de taart ongeveer 40 minuten in de oven. Als de taart te bruin dreigt te worden, afdekken met aluminiumfolie.

Tip

Snij kerstomaatjes in plakjes en leg dit voor het bakken nog op het eimengsel.

Summary
recipe image
Recipe Name
hartige broodtaart met spek en ui
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *