Kerstdiner 2015

Bij het opstellen van dit kerstmenu zat ik mij af te vragen of er mensen zijn die vis als hoofdgerecht eten met Kerst. Ik denk dat het er niet veel zijn. Wat bij Kerst past zijn schaal- en schelpdieren, vooral als amuse of voorgerecht. Daarna iets met wild of een vlees van goede kwaliteit met een lekkere saus erbij. Wat ik vroeger altijd een traktatie vond met kerst, waren aardappelkroketjes. Nog steeds krijg ik er een feestelijk gevoel van en heb ze dan ook hieronder bij de suggesties voor de hoofdmaaltijd gezet.

Wat mij verder bij het opstellen van dit blog-kerstmenu opviel, is dat ik weinig amuse’s of voorgerechten met vlees heb en dan ook vaak weer met wild. Ik heb toch een fijne selectie van gerechten van mijn blog kunnen halen. Het eerste menu is mijn ideale kerstmenu en het tweede bevat alternatieven voor als men niet van schaal-of schelpdieren en/of wild houdt of er moeilijk aan kan komen.

In mijn ideale kerstmenu heb ik per gang telkens een keuze aangegeven. In het tweede menu staan ook nog enkele vegetarische opties, alleen voor het hoofdgerecht niet. Ik heb gelezen dat er “vegetarische kalkoen” te koop is: dit is “kalkoen” van tofu of tahoe. Voor een vegetarisch hoofdgerecht zou je dus in het onderstaande recept voor “kalkoen op normandische wijze” de kalkoenfilet kunnen vervangen door de vegetarische variant.   

Kerstdiner 2015

Amuse:

Gegratineerde oester met cognac en dragon of amuselepel met garnalen in dillesaus

De oesters kunnen ook rauw worden geserveerd met wat citroensap maar voor sommige is dat een stap te ver. Dan zijn gegratineerde oesters een lekker alternatief. Ook lekker is een hapje garnalen met fijn gesneden tomaat in dillesaus. Het zijn beide amuses die snel klaar zijn.

Voorgerecht:

Combinatie van een kopje kreeftenbisque en een schaaltje kreeftensalade of  Mosselen met amandel-citroenkruim (en een glaasje prosecco ernaast).

Het vlees van de kreeft wordt gebruikt in de kreeftensalade en van de kreeftschaal trek je de bisque. Hierboven staat een soepkom met kreeftenbisque afgebeeld maar voor een duo-voorgerechtje kan volstaan worden met een expresso-kopje en een klein schaaltje voor de kreeftensalade. De mosselen met amandel-citroenkruim is een recept uit het boek van het twee sterren restaurant Interscaldes en met recht een goed begin van de maaltijd.

Hoofdgerecht:

Hazenpeper op jagerswijze met rode kool en aardappel-knolselderijpuree  of   Hazenrugfilet met rode wijnsaus met aardappelkroketjes en sperziebonen in gerookt  spek 

Een wildstoverij is lekker met een puree (of wat aparter met smeuïge polenta) en ouderwetse gestoofde rode kool. De hazenrugfilet met rode wijnsaus zou ik serveren met aardappelkroketjes of pommes duchesse en de oude klassieker: sperziebonen in gerookt spek. Extra lekker is nog een schaaltje appelcompote er bij. 

Nagerecht:

Koffie met hazelnootschuimkoekje of bonbon en een koffielikeur ernaast.

Wie houdt er niet van hazelnootschuim? Natuurlijk zijn er mensen met een notenallergie en dan biedt een lekkere bonbon uitkomst. Ik heb gekozen voor koffie na omdat mijn ervaring leert, dat een toetje eigenlijk altijd net teveel is na een  uitgebreide maaltijd. 

kerstdiner suggestie

Amuse: 

Tortillarolletjes met kruidenkwark en rosbief of  Brioche-rondjes met blauwe kaas en walnoot(vegetarisch)

Brioche is lichtzoet en dat is heel lekker samen met blauwe kaas en walnoot. Hierboven had ik de brioche in driehoekjes gesneden maar het lijkt me wat mooier als je er rondjes van maakt. De tortillawrap kan je in mooie plakjes snijden en met een prikkertje serveren.

voorgerecht:

Salade met gerookte gans c.q. eend met verse vijgen en sinaasappeldressing of  Paddenstoelensoep met eekhoorntjesbrood en cognac (vegetarisch)

Vervang de gerookte gans gerust door gerookte eend want de smaak komt overeen. Deze romige paddenstoelensoep is heerlijk door de toevoeging van eekhoorntjesbrood en cognac en een vegetarische optie.  

hoofdgerecht: 

Varkenshaasmedaillons met krieksaus, aardappelkroketjes en gestoofde groente (bv  prei of kool) of Kalkoenfilet op Normandische wijze, pommes duchesse en in boter gebakken worteltjes. 

                                   

Varkenshaas is voor mij het lekkerste varkensvlees en hoort ook echt bij kerst. Met een saus op basis van kriekbier wordt het een bijzonder gerecht. De kalkoenfilet heeft een heerlijke saus met dragonmosterd. De kalkoenfilet is te vervangen door kalkoenrollade of “vegetarische kalkoen”.

Ik hoop hiermee wat inspiratie voor het kerstmenu te hebben gegeven, een kerstmenu waarbij alles zelf is gemaakt, zonder pakjes of zakjes en toevoegingen om alles houdbaar te maken. Veel kerstvoorpret!

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *