Hartverwarmende soep van doorgeschoten snijbonen of witte bonen

doorgeschoten snijbonen soep

Het klinkt apart: soep van doorgeschoten snijbonen. Het is in feite een soep gemaakt van de witte bonen die zich in de peul van de doorgeschoten snijboon bevinden. Deze boontjes smaken een beetje zoals witte bonen maar minder melig, delicater. De boontjes van de snijboon worden in Gelderland ook wel “dikke jennen” genoemd en de soep heet daar “dikke jennensoep”. De snijbonen laat men expres langer aan de plant hangen voor deze soep. De witte boontjes kunnen worden gedroogd om zo de hele herfst en winter van deze soep te kunnen genieten.

Ik kwam bij toeval achter het bestaan van deze delicatesse. De snijbonenmolen weigerde namelijk dienst bij al te dikke bonen en toen ik zag hoe groot en mooi de boontjes binnen de peul waren, kreeg ik het idee om eens te gaan googlen of ze eetbaar zijn. Met als resultaat dat de dunne snijbonen in zout zijn ingemaakt en ik van de dikke de boontjes heb verwijderd.

In een Gelderse soep hoort natuurlijk Gelderse rookworst. Het onderstaande recept is overigens niet de “dikke jennensoep”. Daar moeten nog ingrediënten in zoals rijst en diverse stukken varkensvlees. Deze soep is lichter dan de meeste bonensoepen of erwtensoep, eerder een echte herfstsoep. Vandaar dat ik met deze soep besloten heb mee te doen met het “foodblogevent” van september, met host Culi Sandra, en thema “herfst”.

Soep van doorgeschoten snijbonen*

450 gram verse witte bonen (350 gram gedroogd) van snijbonen*
1 1/2 liter (groente-)bouillon 
100 gram spekjes
1 rookworst
1 prei
bonenkruid of selderijblad
1 laurierblad
vers gemalen peper
1 aardappel
1 knolraap of kwart knolselderij of peterseliewortel

Evt: roggebrood

Week gedroogde bonen eerst 24 uur in water. Kook eerst een kwartier de bonen in de bouillon met het laurierblad. Voeg dan de spekjes, in stukken gesneden rookworst, fijngesneden prei, in stukjes gesneden aardappel en knolraap toe. Maak op smaak met bonenkruid of fijn gesneden selderijblad en peper. Laat nog 20 tot 30 minuten zachtjes koken. Kijk of de boontjes gaar zijn. Indien je graag een puree-achtige soep wenst, laat dan nog zo’n kwartier doorkoken. Lekker met roggebrood.

* Te vervangen door witte bonen

Summary
recipe image
Recipe Name
Soep van doorgeschoten snijbonen of witte bonen
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *