Linzen-venkelsalade

Linzen-venkelsalade van The stonesoup

Op 22 november 2012 is het thanksgiving in Amerika. Men eet dan zoals bekend kalkoen. Traditionele bijgerechten zijn aardappelpuree, stuffing, zoete aardappelen, sperzibonen, veenbessen, en als nagerecht pompoentaart. Bloggend en kokend Amerika gaat momenteel helemaal los op ideeën voor het thanksgiving-diner. Op het blog van www.thestonesoup.com zag ik deze mooie salade, onder het kopje “16 ideas for ‘pot lucking’ this thanksgiving”. Pot lucking is het idee van dat iedereen iets te eten meeneemt en daarmee wordt de maaltijd samengesteld. Hebben we in Nederland daar eigenlijk een mooie naam voor?

Waarom viel dit recept eigenlijk op. Het is ten eerste een gerecht dat ik niet zo goed kan plaatsen bij een amerikaanse blogger. Daarnaast omdat ik nog een venkelknol in mijn groentela heb liggen. En ten derde omdat ik en gelukkig ook mijn kinderen, van linzen houden.

Ik besloot er een lekkere pittige variant van de hamburger bij te maken, met een zelf gemaakte hamburger van biologisch rundergehakt. De “real” Creole burger. Om in amerikaanse sferen te blijven. Melting pot-style. 

Linzen-venkelsalade

Bijgerecht voor 6-8 personen

250g  linzen
2 venkelknolletjes
2 el wijnazijn
2 el sojasaus (bv kikkoman)
2 handjes parmezaanse kaas

extra vergin olijfolie

Breng in een middelgrote kookpan water aan de kook. Voeg de linzen toe en laat ze 15-20 minuten koken tot ze gaar zijn. Laat de linzen goed uitlekken in een vergiet en doe daarna terug in de pan. Voeg de azijn toe en de sojasaus en 4-5 eetlepels extra virgin olijfolie toe. Even proeven en dan eventueel nog wat azijn, sojasaus of zout toevoegen. Snij de boven- en onderkant van de venkel af, hou wat van het groene “pluis”achter. Snij dit heel fijn. Snij vervolgens de venkelknol in superfijne plakjes met de mandoline of natuurlijk gewoon met vaste hand. Roer de venkel door de linzen. Serveer met de geschaafde kaas er over.

Tip:

Gebruik balsamico-azijn ipv gewone wijnazijn

In plaats van kaas, kun je ook geroosterde noten gebruiken

De volgende dag ook nog lekker als lunch

Summary
recipe image
Recipe Name
linzen en venkel salade
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *