Notenbrood met gerookte mozzarella, tomaat en balsamico-creme

Je kunt gerookte mozzarella kopen of zelf roken. Met een rookoventje voor op het fornuis. Om het smelten van de kaas te voorkomen, laat je het rookoventje heel snel heet worden en schakel je de hittebron na een minuutje roken uit. Dan laat je de mozzarella afkoelen in de dichte rookoven. Gerookte mozzarella is erg lekker. Waarschuwing: je kunt het zelfs lekkerder gaan vinden dan ongerookte mozzarella.

Het notenbrood is gebakken met de laatste amandelen van de eerste eigen oogst en een restant walnoten. Je zou er ook nog pijnboompitjes aan kunnen toevoegen (of in plaats van gebruiken).

De balsamico-crema ziet er erg decoratief uit. Het is eventueel te vervangen door enkele druppeltje balsamico-azijn over het gerecht te sprenkelen. Dit is ook een perfect voorgerechtje bij een Italiaanse maaltijd of een hapje bij een feestje. Snij dan het brood in kleine driehoekjes (evt eerst roosteren bij een feest-hapje) en beleg dit met een plakje gerookte mozzarella, tomaatblokjes, verse basilicum etc.

Spelt-notenbrood (met broodbakmachine)

300 gram speltmeel of tarwemeel*
16 blanke amandelen
5 walnoten
1 el (walnoten-)olie
1 tl droge gist
190 ml water
1 el honing
1 tl zout

Kraak de noten en hak ze in kleine stukjes. Doe eerst de gist in de broodbakmachine, dan het meel, daarna de fijngehakte walnoten en amandelen. Voeg dan olie, water en honing toe en tot slot het zout. Zet de broodbakmachine bij speltmeel op het programma voor witbrood. Als het brood klaar is, stort het dan op een rooster en laat even afkoelen. Snij het daarna in dunne plakken.

Gerookte mozzarella

1 grote bol mozzarella/enkele mini-mozzarella’s (bij lunchgerecht 1 grote bol per 2 personen)
1 el houtmot (eiken)

Doe een eetlepel houtmot op de bodem van de rookoven. Bekleed de lekbak met aluminiumfolie en plaats deze boven op de houtmot. Plaats het rekje en leg hier de bol mozzarella op. Zet fornuis op hoogste stand en plaats het rookoventje op het vuur. Doe de deksel dicht op een centimeter na. Als er rook uit de opening komt, rook dan de mozzarella 1 minuut. Zet dan het vuur uit en laat de mozzarella in de dichte rookoven afkoelen (ca. 20 minuten). Snij dan de mozzarella in plakjes.

Notenbrood met gerookte mozzarella, tomaat en balsamico-crema

Lunch:

Notenbrood
1 bol gerookte mozzarella
1 tomaat
enkele blaadjes verse basilicum
zout
zwarte peper
olijfolie
balsamico-crema

Beleg het notenbrood met plakjes gerookte mozzarella. Snij een tomaat in kleine blokjes en verdeel deze over de mozzarella. Scheur wat basilicumblaadjes in stukken en doe deze over de blokjes heen. Zout en zwarte peper naar smaak. Sprenkel wat goede kwaliteit olijfolie over het geheel en dien op met een streepje balsamico-crema ernaast.

Voor feesthapjes: rooster eerst het notenbrood en snij dan de boterham in driehoekjes. Versier de hapjes met een slingertje balsamico-crema.

* Hoeveelheid is voor een kleine broodbakmachine. Bij een grote broodbakmachine: pak dan 500 gram meel, circa 27 amandelen & 8 walnoten, 11/2 el olie, 1 1/2 tl zout, 1 1/2 tl gist,  1 1/2 el honing,  315 ml water.

Summary
recipe image
Recipe Name
Notenbrood met gerookte mozzarella en tomaat
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *