Pakketje van gerookte zalm, avocado en mozzarella

zalm avocado mozzarella 4

Er staan weer kleine komkommerplantjes in de vensterbank voor het komende moestuinseizoen. Vorig jaar was ik ook al vroeg begonnen met de teelt van komkommers en dat is goed bevallen. De eerste komkommers zijn het lekkerst, fris en sappig. In de zomer is het zaak om flink bij te gieten want een komkommerplant heeft veel water nodig. Ook bij zelf geteelde komkommers geldt weer dat ze veel meer smaak hebben dan de exemplaren uit de supermarkt. Ik kan haast niet wachten om dit voorgerechtje nog eens een keer te maken met eigen teelt.

Dit gerecht kan als voorgerecht maar ook als lunchgerecht met een paar sneetjes stokbrood met roomboter. Het is eenvoudig samen te stellen. Bij avocado vind ik het nog altijd lastig om te bepalen wanneer ik hem aan kan snijden: vaak is de avocado nog niet rijp of al met bruine plekken. Deze keer had de avocado gelukkig nog maar hele kleine bruine stipjes die ik er nog makkelijk af kon snijden. Buffelmozzarella is veel lekkerder dan koemelkmozzarella en is tegenwoordig ook goed in de supermarkt te verkrijgen. Ook belangrijk bij dit gerechtje: goede olijfolie! Eet smakelijk!

Voorgerechtje van gerookte zalm, avocado en mozzarella

2 bolletjes buffelmozzarella
200 gram gerookte zalm
1 avocado
1 komkommer
citroensap
Japanse sojasaus (Kikkoman)
olijfolie
rucola of gemengde sla
wijnazijn
mosterd

Snij met een kaasschaaf in de lengte dunne plakken komkommer. Snij zalm, avocado en mozzarella in gelijke schijfjes en marineer deze in olijfolie. Bestrooi met een beetje zout, maar pas hiermee op want de soja is ook al een beetje zout. Breng daarna op smaak met druppeltjes citroensap en sojasaus. Leg een reep komkommer klaar. Leg in het midden eerst een schijfje mozzarella, dan een schijfje avocado en dan gerookte zalm, herhaal dit en eindig met een schijfje mozzarella. Vouw dan de komkommer over het stapeltje en leg het pakketje met de naad naar beneden. Maak de salade aan met een vinaigrette van 3 delen olijfolie op 1 deel azijn en een beetje mosterd. Breng de rucola of gemengde sla aan met de vinaigrette, zout en peper. Serveer eventueel met nog een sneetje stokbrood.

Bewaren

Bewaren

Boerenomelet met crazy pea

Een paar jaar geleden kwam ik een blogpost tegen over het zelf kweken van erwtenscheuten. Ik heb toen uit nieuwsgierigheid gedroogde erwten gekocht en in de vensterbank een bakje met erwten te weken gezet. Twee weken daarna kon ik de scheuten al oogsten. De scheuten smaken naar verse erwtjes. In gerechten vervang je eenvoudig erwten door erwtenscheuten. Daarnaast kan je ze rauw eten, bijvoorbeeld op een broodje of in de salade. Ze zijn dus culinair veelzijdig te gebruiken.

Een tijdje daarna is -terecht- een campagne gestart, met medewerking van 24kitchen, om de scheuten standaard in de supermarkt in het groenteschap te krijgen. Ze kregen hierbij de naam “crazy pea”. Ik heb zelf het idee dat het niet is gelukt. Ik kom ze in ieder geval in de supermarkten en bij de groentewinkels niet tegen. Maar gelukkig weet ik hoe makkelijk het is om deze scheuten zelf te kweken en geef daarom hieronder nog eens een korte beschrijving hoe dat moet.

Je doet een laag gedroogde erwten in een plastic bakje en bevochtig deze met wat water. Hier leg je een schone doek of keukenpapier op. Twee maal per dag spoel je de erwten even met schoon water en leg je er de doek weer terug op. Na circa drie dagen komen er kleine scheuten uit de erwtjes. Dan is het tijd om een bakje te vullen met pootaarde en op deze aarde leg je hier de erwtjes*. Je geeft ze dagelijks een scheutje water. De erwtjes gaan gedurende 1 a 2 weken lange groene knapperige sprieten met blaadjes vormen. Als ze circa 15 tot 20 centimeter hoog zijn knip je ze boven de aarde af en gebruik je ze bijvoorbeeld in deze:

Boerenomelet met crazy pea (erwtenscheuten)

per persoon:

2 eieren
scheut melk
2 kastanjechampignons
1/4 paprika
1/2 kleine rode ui
2 plakjes gerookt ontbijtspek
6 stengels crazy pea c.q. erwtenscheuten of handje erwtjes
geraspte kaas of verbrokkelde blauwe kaas
zout of Herbamare, vers gemalen peper
bakolie/boter

Klop de eieren los met de melk, zout en peper. Snij de champignons, paprika, ui, spek en erwtenscheuten in fijne stukjes. Bak de ui aan in een koekenpan en voeg daarna champignons, paprika en spek toe en laat dit zacht en gaar worden in de pan. Voeg dan het eimengsel toe en bestrooi met de erwtenscheuten en kaas. Doe de deksel of een spatdeksel op de pan en laat het zachtjes stollen. Draai eventueel nog een keertje om maar als het ei gestold is, is de boerenomelet gaar.

* Zie mijn instagram-account (rechtsboven aan de pagina is een link daar naartoe) voor foto’s van de erwten met kleine scheuten en de oogstbare crazy pea.

Avocadosalsa met bieslookbloemen / sandwich avocadosalsa en rosbief

avocadosalsa

De bieslook en de tijm staan nu in bloei. De bloemen van deze kruiden zijn eetbaar. Ze hebben beide paarse bloemen: de bieslookbloemen zijn donkerpaars en van de tijm lichtpaars. Dat staat heel mooi in een kruidenboter, samen met wat citroenrasp, zout en peper. 

De smaak van een bieslookbloem is hetzelfde als de stengel van de bieslook. Alle recepten met bieslook zou je dus kunnen verfraaien met paarse vlokjes bieslookbloem. Ik heb de bieslookbloemen gebruikt in een avocadosalsa, waarmee ik vervolgens weer een fantastische sandwich heb gemaakt. Het recept voor de sandwich komt van www.yummly.com, één van de vele buitenlandse receptenverzamelsite’s.

Sandwich avocadosalsa en rosbief

1 avocado
1 eetlepel citroensap
3 bieslookbloemen/1 eetlepel bieslook, fijn gesneden
halve theelepel zout
snuf peper/chilivlokjes

12 boterhammen (2 per sandwich)
2 eetlepel mayonaise
1 ons rosbief

Schil, ontpit en snij de avocado in kleine blokjes. Vermeng met de citroensap, de fijn gesneden bieslookbloemen, zout en peper. Beleg een boterham met de avocadosalsa en leg hier twee plakken rosbief op. Smeer een boterham in met mayonaise en leg deze met de mayo-kant op de rosbief. Snij dwars doormidden. Eet smakelijk!

Floyd’s salade met sesamkip, kastanjechampignons en paksoi

salade sesamkip

Bij de Foodblogswap kreeg ik dit keer het blog Basketdelights toegewezen. Mijn oog viel op de Floyd’s salade. Wie is of was Floyd ? De tekst bij het recept gaf daar gelukkig antwoord op. Het blijkt om Keith Floyd te gaan, een in 2009 overleden Britse Chef. Hij was een bekende tv-kok in de jaren 80. Ik heb hem even gegoogled en op Youtube wat filmpjes bekeken. Dat geeft toch een extra dimensie aan het maken van deze salade.

De lauwwarme salade was heerlijk, een echt fusion-gerecht waarbij oosterse en Europese smaken met elkaar worden verenigd. In de uitvoering ging het bij mij op het einde een beetje mis, in die zin dat veel van de sesamzaadjes van de kip afvielen na het nog een laatste keer omroeren van alle ingrediënten. Voor de smaak maakt dat niet zo veel uit want de inhoud van de pan drapeer je op een bedje van botersla. Maar wees gewaarschuwd: na toevoeging van de Balsamico-azijn niet meer roeren! voor een mooi plaatje op het bord.

Floyd’s salade met sesamkip, kastanjechampignons en paksoi

200 gr kipfilet, in brede reepjes gesneden
2 bosuitjes, grof in de lengte gesneden
1 rode peper, zeer fijn gesneden
krop botersla of kropsla, gewassen en grof gescheurd
8 grote kastanje champignons, gehalveerd
8 trostomaatjes, gehalveerd
Paksoi, grof gesneden en houdt de witte delen van de stronkjes apart
1 el sesamzaadjes*
1 teen knoflook, fijn gesneden
handje koriander**
2 el  olijfolie of zonnebloemolie
1 flinke scheut Balsamico azijn
Pittige paprika poeder, zout en peper naar smaak

Snij eerst alle groente zoals aangegeven. Verhit wat olie in de pan en leg de stukken kip erin. Kruid met peper, zout en pittige paprikapoeder. Strooi dan de sesamzaadjes over de kip zodra deze aan beide kanten een beetje gekleurd is. Zet het vuur iets lager om aanbranden van de sesamzaadjes te voorkomen. Haal als de kip gaar is, de kip uit de pan en zet afgedekt in aluminium folie apart. Verhit opnieuw wat olie in de pan en voeg de lente ui , de rode peper en witte delen v/d Paksoi toe. Bak ongeveer 1 minuut. Voeg dan de tomaat, knoflook, restant van Paksoi en champignons toe en bak alles nog even op hoog vuur. Bestrooi met peper en zout naar smaak. Leg de kip, incl de jus die in de folie ligt,  bij de groente. Blus dan het geheel af met een flinke scheut Balsamico azijn. Het gaat lekker borrelen in de pan en de ingrediënten worden gekarameliseerd. Proef dan of je nog zout, peper of Balsamico azijn moet toevoegen. Voor het serveren van de salade: leg de gewassen botersla op een groot bord. Verdeel de groente, kip en Balsamico jus op de sla en garneer met verse koriander blaadjes. Serveer desgewenst met vers knapperig brood.

* Ik heb Libanese za atar gebruikt: een mengsel van sesamzaadjes met wat gedroogde wilde tijm.
** Ik had geen verse koriander maar heb wat gedroogde korianderblad op het laatst in de pan toegevoegd.

Pasta met gerookte forel en courgette

Een verfijnde pasta, heel veel lekkerder dan van tevoren verwacht. Dus zit ik opeens toch achter mijn computer het recept in te tikken. En over het gerecht na te denken.
Aanleiding was weer het wegwerken van een nieuwe oogst courgettes. Veel gele courgettes dit keer. En een duik in de vriezer leverde een pak ingevroren gerookte forel op. Pasta hadden we al een tijdje niet meer gegeten. Van de courgette heb ik dit keer wel het binnenste deel weggelaten en lekker fijngesneden. Zo voorkom je van die weke brokjes courgette in het eten. Het zag er uiteindelijk mooi uit op het bord, samen met de zachtroze forel. Echt aan te bevelen, deze:  

Pasta met gerookte forel en courgette

400 gram pasta (spaghetti of linguine -nr 13)
pasta gerookte forel courgette200 gram gerookte forel
100 ml witte wijn
100 ml room
1 (gele) courgette
1 takje basilicum (ca. 7 blaadjes)
1 takje salie (ca. 6 blaadjes)
4 sprietjes bieslook
1 teentje knoflook, in kleine stukjes
1 kleine ui, gesnipperd
peper, zout
2 el olijfolie

Verhit in een pannetje de olijfolie en bak hierin eerst de gesnipperde ui zacht en daarna de gesnipperde knoflook. Voeg dan de witte wijn toe en daarna de room. Laat zachtjes inkoken tot de helft. Snij ondertussen een courgette overlangs in kwarten en verwijder het zachte binnenste met de zaadjes. Gooi het binnenste weg en snij de rest van de courgette in smalle snippers. Voeg indien de saus is ingekookt, de courgette toe en brokkel daarna de gerookte forel erbij. Hou enkele mooie stukjes forel achter om bij het opdienen bovenop te leggen. Snij de kruiden fijn en voeg toe. Maak de saus verder af met zout en peper. Zet op een laag vuur.

Breng water met wat zout aan de kook en kook de pasta volgens gebruiksaanwijzing. Giet de pasta af en meng met de saus. Dien op met een stukje forel bovenop.