Kabeljauw in pestosaus met gestoofde courgette

kabeljauw pesto pestosaus

Ik had nog nooit van wrakvissen gehoord. Er schijnen diverse scheepswrakken voor de Zeeuwse kust te liggen waar het goed zeevissen is. Dankzij zo’n wrakvis-uitje is er nu een hele vriezerlade gevuld met (voornamelijk) kabeljauw en makreel. Ik vermoed dat er de komende tijd dus veel recepten met kabeljauw voorbij zullen komen. Het is een super kwaliteit. Zelfs de kinderen eten zonder morren hun vis op. 

Dit recept van kabeljauw in pestosaus is een recept dat ik ooit uit een ramsj-kookboekje haalde. Het is eenvoudig maar het smaakt altijd goed, vooral met zelfgemaakte pesto. De basilicum heeft in de afgelopen hete periode een enorme groeispurt gemaakt. Met de toppen van de basilicum heb ik genoeg pesto kunnen maken om drie potjes te vullen. In plaats van pijnboompitten heb ik amandelen van onze bomen gebruikt. We hebben daar nog genoeg van liggen want ik zie altijd een beetje op tegen het kraken van de amandelen. Daar heb je veel spierkracht en geduld voor nodig. Het maken van deze pesto heeft me dan ook een uurtje gekost maar ik heb dan wel weer voor het komende half jaar genoeg pesto in huis*.

Kabeljauw in pestosaus met pasta en gestoofde courgette

1 kabeljauwfilet van 450 gram
1 courgette, in schijfjes van 1 cm dikte
3 eetlepels pesto**
100 ml kookroom
1 rode ui, in halve ringen
zout, peper
olijfolie
roomboter
pasta

**Pesto:
100 gram basilicumbladeren
50 gram Parmezaanse kaas
50 gram geroosterde blanke amandelen/pijnboompitten
5 eetlepels olijfolie
1 teentje knoflook
peper
zout

Maak de pesto: maal eerst de kaas en amandelen/pijnboompitten fijn en voeg dan de basilicumbladeren, knoflook en olijfolie toe. Blender dit fijn en maak op smaak met zout en peper. Indien te droog, voeg dan nog een beetje olijfolie toe.

Kook het water voor de pasta en voeg zout toe aan het water. Verwarm tegelijkertijd twee pannen met een scheut olijfolie en een klontje boter.

Doe de pasta in het water en de courgette met ui in een pan op middelhoog vuur en de kabeljauwfilet op laag vuur in de andere pan. Keer de courgette regelmatig. Bak de kabeljauw totdat driekwart van het visvlees wit is geworden. Draai dan de kabeljauw op de andere kant en voeg de pesto en room toe. Schud de pan zachtjes heen en weer zodat de smaken mengen. Laat nog twee minuten doorwarmen.

Giet de pasta af en meng het meeste van de pestosaus door de pasta. Dien de pasta op met de kabeljauw en courgette. Serveer overgebleven saus er apart bij.

* Pesto is heel goed in te vriezen.

Summary
recipe image
Recipe Name
Kabeljauw in pestosaus met courgette
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *