Zeebaars van de BBQ met lamsoor

zeebaars bbq

We wilden vorig weekend barbecueën en hinkten op twee gedachten: een hele vis op de bbq grillen of weer eens gegrilde pijlinktvis. In Yerseke hebben we uiteindelijk beide gekocht. De pijlinktvis kwam uit de diepvries en de verse zeebaars ging dezelfde avond op de barbecue. De ingevroren inktvis bewaren we nog even in de vriezer. In mijn Italiaanse viskookboek heb ik al een interessant recept gezien van gevulde pijlinktvis of misschien maken we zelf eens calamares.

De zeebaars is door de vishandel van de schubben ontdaan en we zijn er thuis verder mee aan de slag gegaan. Je kan natuurlijk ook een geheel schoongemaakte zeebaars kopen. In de buikholte legde ik enkele dunne plakken citroen en wat verse tuinkruiden. Daarna hebben we de vis in een speciaal visrooster voor op de barbecue geklemd en gegrild. De lamsoor (ook wel zeeaster) werd kort geroerbakt met stukjes gedroogde tomaat uit olie en knoflook. Het lamsoorseizoen loopt overigens maar tot eind juli dus zet het binnenkort eens een keer op tafel.

Gegrilde zeebaars met lamsoor

1 zeebaars van 5 ons
150 gram lamsoor
1 ansjovisfilet/ kneepje ansjovispasta*
2 zon/ovengedroogde tomaten uit olie, in kleine stukjes
2 teentjes knoflook, fijngesneden
1 citroen
4 salieblaadjes
1 takje rozemarijn
peper zout
olijfolie

De zeebaars vullen met 3 plakjes citroen, salieblaadjes en rozemarijn (of andere Mediterraanse kruiden naar keuze). De zeebaars bestrooien met peper en zout en insmeren met olijfolie. Vet ook het visrooster voor de zekerheid aan de binnenkant even in met olijfolie. Indien de barbecue de juiste hitte heeft, verhit dan in een pannetje olijfolie. Bak hier eerst de ansjovis in aan, daarna de knoflook en de ovengedroogde tomaatjes en dan de lamsoor. Breng verder op smaak met peper, zout zal niet meer nodig zijn. Indien de lamsoor lichtjes is geslonken, besprenkel het dan met wat citroensap. Indien je lamsoor op een gewoon fornuis hebt klaargemaakt, zet dan het vuur heel laag. Zet anders het pannetje met lamsoor aan de kant waar het niet heet is op de barbecue. Rooster de zeebaars in enkele minuten, zo’n 4 minuten tot 5 minuten per kant. Om de gaarheid goed te zien, kijk je even in de buikholte: zie je dat daar het vlees ook “wit”  is opgetrokken, dan is het tijd om de zeebaars van het vuur te halen. Serveer met de lamsoor.

* Voor een net wat diepere zilte smaak. Je kan ook nog een snufje zeezout toevoegen.

 

Summary
recipe image
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *