Sinaasappel en gember BBQ zalm op een plankje

De lekkerste zalmmoot ooit heb ik, hoe kan het ook anders, in Zweden gegeten. Je had in de buurt van ons vakantiehutje een aantal plekken waar je op zalm kon vissen. Wij kochten de zalm gewoon in de winkel en bakten deze (op een rooster) boven open vuur. De zalm maakten we op smaak met alleen wat olijfolie, peper en verse dille.

Bij het bereiden van zalm thuis, experimenteer ik graag met verschillende kruiden en marinades. Zo heb ik wel eens een stuk zalm in een ananasschil op de bbq gelegd. Dit was heel bijzonder en voor herhaling vatbaar. Ook heb ik de zalm wel eens gelakt met een whiskysaus en met gin gemarineerd.

Onderstaand recept heb ik uitgeprobeerd omdat ik nog wat sinaasappelen had liggen en zalm erg goed te combineren is met citrusfruit. Daarnaast legde ik de zalm op een cederplankje. Dit plankje is speciaal voor de bbq. Je legt het een uurtje in het water en dan gril je de zalm op het plankje op het rooster van de bbq. De zalm was heerlijk en het is een fijn recept voor als je gasten hebt: een mooi resultaat zonder al te veel voorbereiding.

Sinaasappel en gember bbq zalm op een plankje

  • 1 stuk verse zalm (met huid) van circa 400 gram
  • olijfolie
  • 1 sinaasappel
  • 2 el sojasaus
  • 1 el honing
  • rode pepervlokken
  • 1/2 tl gemberpoeder of stuk verse gember van 2 cm (in schijfjes)
  • optioneel: 150 gram zeekraal plus 1 sjalot

Leg het plankje minimaal een uur in water. Smeer de zalm in met de olie. Verhit in een pannetje het sap van de sinaasappel, met de honing, sojasaus, rode peper en gember. Als het gaat koken, zet je het uit: dit is de glaze. Leg de zalm met huidkant op het plankje en bestrijk met een kwastje de bovenkant van de zalm met de glaze. Leg het plankje met zalm op het rooster van de bbq. Doe de bovenkant dicht. Bestrijk de zalm telkens na 5 minuten even met de glaze. Een dun stuk zalm zal rond de 20 minuten gaar zijn, een dikker stuk na 30 minuten, beetje ook afhankelijk van het vuur. Roerbak eventueel kort nog zeekraal met een sjalot in circa 6 minuten klaar en dien samen op.

Recept voor “glaze”: www.charbroil.co.nz

Zalmforel met limoen van de barbecue

Voor de barbecue zijn vissen met stevig visvlees het meest geschikt. Dat zijn vaak de iets vettere vissoorten zoals sardientjes, zeebaars, zwaardvis, poon of tonijn. De wat minder stevige vissoorten doe je het beste in een foliepakketje op de barbecue omdat ze anders uit elkaar vallen.  Je hebt tegenwoordig ook plankjes voor de barbecue waarop je de vis kan bakken. Deze plankjes, meestal van cederhout, geven ook nog een smaakje aan de vis. Ik heb hier nog geen ervaring mee.

Wat ook heel lekker is, als je een vijgenplant in de tuin hebt, om de vis in vijgenblad te wikkelen. Het vijgenblad geeft een citrusachtige smaak aan de vis. Wat ik ook nog eens ooit moet uitproberen, is om de vis in ananasschil te wikkelen en dan op de grill. Dit idee heb ik op mijn kooklijstje in Pinterest gezet: zie deze link. Bij deze zalmforel heb ik gewoon mijn visklem gebruikt. De zalmforel is ingesneden en vervolgens gevuld met dunne schijfjes limoen en ringetjes Spaanse peper. Het was een heerlijk, super mals visje en vanwege het mooi zachtroze visvlees een plaatje op tafel.

Zalmforel met limoen van de barbecue

1 zalmforel
1 limoen
1 Spaanse peper
verse peterselie (of koriander)
snufje zout
olijfolie

Snijd de zalmforel aan ieder kant drie keer schuin in, van rechts naar links en zo’n 1,5 cm. Snijd de limoen in dunne plakjes en halveer deze tot halve manen. Steek in elke inkeping een halve maan limoen. Verdeel de rest in de buikholte. Snijd de spaanse peper in dunne ringetjes en verdeel deze over de inkepingen en de buikholte. Kruid de vis met een snufje zout. Bestrijk vervolgens met olijfolie en doe de vis in een visklem voor op de barbecue. Grill de vis op een niet al te hoog vuur want ander verbrand de vis zonder gaar te zijn geworden. Grill elke kant zo’n 5 a 6 minuten.

Makreel in vijgenblad van de bbq

Na het zeevisuitje vorige maand hadden we veel kabeljauw in de vriezer maar ook enkele horsmakrelen, polak en een gewone makreel. Horsmakreel wordt veel in Zuid-Europese landen gegeten en behoort tot de zogenaamde “poissons bleus”. Daartoe behoren ook vissen zoals haring, makreel en tonijn. Het is een vette vis dus boordevol omega-3-vetten. Deze vis kan goed in zijn geheel worden klaargemaakt op de barbecue. Bij het eten van de horsmakreel viel mij de hoeveelheid (lastige) graten mee. De smaak is gelijk aan makreel dus pak gerust een kleine makreel in plaats van de horsmakreel voor dit recept.

Bij dit recept wordt de horsmakreel in vijgenbladen gewikkeld. Ik heb dit afgekeken van Marleen van het blog “Eten uit de volkstuin“. Zij maakte een in vijgenblad gewikkelde forel klaar in de oven en was enthousiast over de limoengeur die het vijgenblad de vis gaf. Makreel en limoen gaan natuurlijk goed samen dus ik wilde dat ook eens uitproberen. Omdat de vis bij mij op de barbecue ging, heb ik om het vijgenblad nog aluminiumfolie gewikkeld. Het resultaat was heerlijk. Ik durf alleen niet nog meer vijgenbladen van mijn schriele vijgenboom te halen, ook omdat deze vijgen aan het ontwikkelen is. Misschien volgend jaar weer een visje op deze wijze. Ik kijk er al naar uit.

Makreel in vijgenblad van de bbq

1 makreel pp:

1 (horse)makreel, schoongemaakt
2 grote vijgenbladen
1 citroen
1 takje rozemarijn
zout
vers gemalen peper
2 teentjes knoflook, geplet

Leg twee grote vijgenbladen (iets overlappend) naast elkaar. Leg hier de makreel op, bestrooi met zout en peper, leg wat plakjes citroen op de makreel, een takje rozemarijn en enkele gekneusde knoflooktenen. Leg dit op een ruim vel aluminiumfolie. Vouw eerst de vijgenbladen om de vis heen en verpak de vis daarna in de aluminiumfolie. De makrelen zijn in 10 tot 15 minuten gaar, afhankelijk van het vuur en de grootte van de vis. 

Aardappelsalade met erwtjes en gerookte forel

aardappelsalade erwtjes forel

Ik had de oogst van onze erwtjes al even uitgesteld. Ik wilde op het gemak kunnen genieten van de verse zoete erwten. Een aantal peulen zijn al weg omdat verse erwten ook rauw, direct uit de peul gegeten, erg lekker zijn. Afgelopen woensdagmiddag had ik tijd en ‘s-ochtends al een kilo nieuwe aardappelen gekookt voor een aardappelsalade of huzarensalade.

De combinatie aardappelsalade en verse erwten schoot mij te binnen omdat een paar dagen daarvoor in de Volkskrant een recept had gestaan van aardappelsalade met erwten en makreel. Ik had gerookte forel in de koelkast en heb de kruiden aangepast aan mijn smaak. Ik ben namelijk niet zo dol op munt in mijn avondeten dus heb ik die vervangen door peterselie. Ik had nieuwe oogst rode uien en dat leek mij nog lekkerder dan de bieslook van het recept. Met zo veel verse produkten in de salade kan je met recht zeggen dat dit een echte seizoenssalade is:

Aardappelsalade met verse erwtjes en gerookte forel


1 kilo (nieuwe) vastkokende aardappelen
3 ons verse erwten (of erwten uit diepvries)
125 gram gerookte forelfilet
1 kleine rode ui
2 eetlepels olijfolie
2 eetlepels yoghurt of 1 eetlepel Turkse yoghurt
2 eetlepels mayonaise
1 eetlepel citroensap
(citroen-) zout
vers gemalen peper
verse peterselie

Kook de aardappelen, het liefst in schil, en giet ze af wanneer ze gaar zijn. Laat de aardappelen met de deksel van de pan afkoelen. Trek de schil van de aardappel en snij de aardappel in stukjes. Kook ondertussen ook de erwten in circa 6 minuten gaar in gezouten water en laat afkoelen. Snipper een kleine rode ui. Doe deze samen met de aardappel, erwten en de in stukjes gescheurde forelfilet in een grote kom. Maak een sausje van de mayonaise, yoghurt, olijfolie en citroensap. Breng op smaak met zout en peper en verse peterselie. Meng de saus door de overige ingrediënten en proef of nog zout of peper nodig is.

Zeebaars van de BBQ met lamsoor

zeebaars bbq

We wilden vorig weekend barbecueën en hinkten op twee gedachten: een hele vis op de bbq grillen of weer eens gegrilde pijlinktvis. In Yerseke hebben we uiteindelijk beide gekocht. De pijlinktvis kwam uit de diepvries en de verse zeebaars ging dezelfde avond op de barbecue. De ingevroren inktvis bewaren we nog even in de vriezer. In mijn Italiaanse viskookboek heb ik al een interessant recept gezien van gevulde pijlinktvis of misschien maken we zelf eens calamares.

De zeebaars is door de vishandel van de schubben ontdaan en we zijn er thuis verder mee aan de slag gegaan. Je kan natuurlijk ook een geheel schoongemaakte zeebaars kopen. In de buikholte legde ik enkele dunne plakken citroen en wat verse tuinkruiden. Daarna hebben we de vis in een speciaal visrooster voor op de barbecue geklemd en gegrild. De lamsoor (ook wel zeeaster) werd kort geroerbakt met stukjes gedroogde tomaat uit olie en knoflook. Het lamsoorseizoen loopt overigens maar tot eind juli dus zet het binnenkort eens een keer op tafel.

Gegrilde zeebaars met lamsoor

1 zeebaars van 5 ons
150 gram lamsoor
1 ansjovisfilet/ kneepje ansjovispasta*
2 zon/ovengedroogde tomaten uit olie, in kleine stukjes
2 teentjes knoflook, fijngesneden
1 citroen
4 salieblaadjes
1 takje rozemarijn
peper zout
olijfolie

De zeebaars vullen met 3 plakjes citroen, salieblaadjes en rozemarijn (of andere Mediterraanse kruiden naar keuze). De zeebaars bestrooien met peper en zout en insmeren met olijfolie. Vet ook het visrooster voor de zekerheid aan de binnenkant even in met olijfolie. Indien de barbecue de juiste hitte heeft, verhit dan in een pannetje olijfolie. Bak hier eerst de ansjovis in aan, daarna de knoflook en de ovengedroogde tomaatjes en dan de lamsoor. Breng verder op smaak met peper, zout zal niet meer nodig zijn. Indien de lamsoor lichtjes is geslonken, besprenkel het dan met wat citroensap. Indien je lamsoor op een gewoon fornuis hebt klaargemaakt, zet dan het vuur heel laag. Zet anders het pannetje met lamsoor aan de kant waar het niet heet is op de barbecue. Rooster de zeebaars in enkele minuten, zo’n 4 minuten tot 5 minuten per kant. Om de gaarheid goed te zien, kijk je even in de buikholte: zie je dat daar het vlees ook “wit”  is opgetrokken, dan is het tijd om de zeebaars van het vuur te halen. Serveer met de lamsoor.

* Voor een net wat diepere zilte smaak. Je kan ook nog een snufje zeezout toevoegen.

 

Gegrilde courgette met citroenzout en basilicum

De courgette komt nog niet uit eigen tuin. Het moestuincomplex heeft namelijk tot dit weekend helemaal overhoop gelegen voor de aanleg van drainage. We konden tot nu toe alleen de kas en het stukje grond om de kas gebruiken. De courgetteplantjes die ik al uit zaad had opgekweekt liggen er op dit moment verlept bij omdat telkens de datum dat wij in de moestuin konden beginnen opschoof. Ik ga proberen er toch nog eentje van te redden en hoop dat als ik nu opnieuw begin de plantjes dankzij het weer extra snel gaan groeien.

Dit gerecht van gemarineerde en gegrilde courgette is eenvoudig maar toch bijzonder lekker. Het citroenzout maak je in ruime mate want het blijft een tijd goed en dit bijgerecht smaakt naar meer. Citroenzout lijkt mij ook fijn om te hebben voor als er gebakken vis op het menu staat of over andere geroosterde groente. Er schiet mij opeens te binnen dat het erg lekker in de hoemoes moet zijn. Kortom, genoeg mogelijkheden!   
  

Gegrilde gemarineerde courgette met citroenzout en basilicum

2 courgettes
4 el olijfolie
sap van een halve citroen
zout, verse peper
2 eetlepels zeezout
geraspte citroenschil van 1 citroen
enkele basilicumblaadjes (ca. 6)
Optioneel: Parmezaanse kaas*

Snij de courgettes in de lengte door de helft en daarna weer in de lengte door de helft. Pak een sluitzak die groot genoeg is voor de courgette en vul deze met de olijfolie en het sap van een halve citroen. Bestrooi de courgettestukken met zout en peper en doe ze in de sluitzak. Schud zachtjes de zak op en neer totdat alle courgettedelen zijn bedekt met de marinade. Laat minimaal een half uurtje marineren. Meng ondertussen het zout met de citroenrasp en scheur de basilicumblaadjes fijn. Gril de gemarineerde courgette op de bbq of in de grillpan aan elke kant een minuut (of 2, ligt er aan hoe hoog het vuur staat). Bestrooi de courgette met citroenzout, basilicum en eventueel nog Parmezaanse kaas.

* is optioneel maar wel erg lekker…