Voor de barbecue zijn vissen met stevig visvlees het meest geschikt. Dat zijn vaak de iets vettere vissoorten zoals sardientjes, zeebaars, zwaardvis, poon of tonijn. De wat minder stevige vissoorten doe je het beste in een foliepakketje op de barbecue omdat ze anders uit elkaar vallen. Je hebt tegenwoordig ook plankjes voor de barbecue waarop je de vis kan bakken. Deze plankjes, meestal van cederhout, geven ook nog een smaakje aan de vis. Ik heb hier nog geen ervaring mee.
Wat ook heel lekker is, als je een vijgenplant in de tuin hebt, om de vis in vijgenblad te wikkelen. Het vijgenblad geeft een citrusachtige smaak aan de vis. Wat ik ook nog eens ooit moet uitproberen, is om de vis in ananasschil te wikkelen en dan op de grill. Dit idee heb ik op mijn kooklijstje in Pinterest gezet: zie deze link. Bij deze zalmforel heb ik gewoon mijn visklem gebruikt. De zalmforel is ingesneden en vervolgens gevuld met dunne schijfjes limoen en ringetjes Spaanse peper. Het was een heerlijk, super mals visje en vanwege het mooi zachtroze visvlees een plaatje op tafel.
Zalmforel met limoen van de barbecue
1 zalmforel
1 limoen
1 Spaanse peper
verse peterselie (of koriander)
snufje zout
olijfolie
Snijd de zalmforel aan ieder kant drie keer schuin in, van rechts naar links en zo’n 1,5 cm. Snijd de limoen in dunne plakjes en halveer deze tot halve manen. Steek in elke inkeping een halve maan limoen. Verdeel de rest in de buikholte. Snijd de spaanse peper in dunne ringetjes en verdeel deze over de inkepingen en de buikholte. Kruid de vis met een snufje zout. Bestrijk vervolgens met olijfolie en doe de vis in een visklem voor op de barbecue. Grill de vis op een niet al te hoog vuur want ander verbrand de vis zonder gaar te zijn geworden. Grill elke kant zo’n 5 a 6 minuten.
Published by