Na het zeevisuitje vorige maand hadden we veel kabeljauw in de vriezer maar ook enkele horsmakrelen, polak en een gewone makreel. Horsmakreel wordt veel in Zuid-Europese landen gegeten en behoort tot de zogenaamde “poissons bleus”. Daartoe behoren ook vissen zoals haring, makreel en tonijn. Het is een vette vis dus boordevol omega-3-vetten. Deze vis kan goed in zijn geheel worden klaargemaakt op de barbecue. Bij het eten van de horsmakreel viel mij de hoeveelheid (lastige) graten mee. De smaak is gelijk aan makreel dus pak gerust een kleine makreel in plaats van de horsmakreel voor dit recept.
Bij dit recept wordt de horsmakreel in vijgenbladen gewikkeld. Ik heb dit afgekeken van Marleen van het blog “Eten uit de volkstuin“. Zij maakte een in vijgenblad gewikkelde forel klaar in de oven en was enthousiast over de limoengeur die het vijgenblad de vis gaf. Makreel en limoen gaan natuurlijk goed samen dus ik wilde dat ook eens uitproberen. Omdat de vis bij mij op de barbecue ging, heb ik om het vijgenblad nog aluminiumfolie gewikkeld. Het resultaat was heerlijk. Ik durf alleen niet nog meer vijgenbladen van mijn schriele vijgenboom te halen, ook omdat deze vijgen aan het ontwikkelen is. Misschien volgend jaar weer een visje op deze wijze. Ik kijk er al naar uit.
Makreel in vijgenblad van de bbq
1 makreel pp:
1 (horse)makreel, schoongemaakt
2 grote vijgenbladen
1 citroen
1 takje rozemarijn
zout
vers gemalen peper
2 teentjes knoflook, geplet
Leg twee grote vijgenbladen (iets overlappend) naast elkaar. Leg hier de makreel op, bestrooi met zout en peper, leg wat plakjes citroen op de makreel, een takje rozemarijn en enkele gekneusde knoflooktenen. Leg dit op een ruim vel aluminiumfolie. Vouw eerst de vijgenbladen om de vis heen en verpak de vis daarna in de aluminiumfolie. De makrelen zijn in 10 tot 15 minuten gaar, afhankelijk van het vuur en de grootte van de vis.
Klinkt allemaal heel lekker ondanks ik niet van vis houd. Ik ben meer van de vlees gerechten van de BBQ.