Rode linzen snert

snert van rode linzen

De gedachte dringt zich op; waarom zou je rode linzen gebruiken in plaats van spliterwten voor het maken van een flinke pan snert. De eerste goede reden is omdat je op het moment dat je de soep wilt gaan maken, niet het “zeker weten dat ik die nog heb” pak spliterwten in de kast hebt staan. Wat er wel staan zijn 2 pakken gedroogde doperwten, een pak gedroogde kikkererwten en een pak rode linzen. Nog een reden: het blijkt achteraf een pittiger, intensere snert op te leveren met dezelfde consistentie. Lekkerder dus.

Ik had ook de moeite kunnen nemen om nog naar de winkel te gaan voor een pak spliterwten maar het was zondag en de dichtstbijzijnde geopende supermarkt ligt dan op 15 kilometer afstand. Daarnaast wilde ik ook wel eens proberen of je met andere gedroogde peulvruchten ook een goede snert kan maken. Het pak gedroogde erwten viel als optie al gauw af. Speurend op het internet kwam ik er namelijk al gauw achter dat ik dan een soep vol velletjes zou krijgen. Spliterwten zijn doperwten die van het velletje zijn ontdaan. Dan rode linzen. Daar had ik al ervaring mee en dat zou wel eens goed uit kunnen pakken. En zo hadden we afgelopen zondag:

Rode linzen snert

375 gram rode linzen
1,5 liter groentebouillon
150 gram prei
100 gram wortel
50 gram bloemkool
10 gram fijn gesneden bladselderij (bosje)*
1 aardappel
1 tl venkelzaadjes**
peper, zout
350 gram schouderkarbonade (2 stuks)
1 slagers rookworst***

Roggebrood of boerenbrood

Zet de rode linzen met de venkelzaadjes en groentebouillon op en laat een kwartiertje doorkoken. Pureer dan met een staafmixer tot een mooie gladde massa. Voeg de in kleine stukjes gesneden groente, bladselderij, wortel toe en de schouderkarbonade’s. Laat alles 30 minuten pruttelen en haal dan de schouderkarbonade’s uit de soep. Verwijder het bot en snij alles in kleine blokjes. Snij de rookworst in kleine schijfjes of blokjes en voeg het vlees weer toe aan de soep. Maak de soep op smaak met nog wat peper en zout. Serveer met roggebrood of boerenbrood.

* groente & selderij zijn te vervangen door zakje soepgroentemix met in ieder geval prei, wortel en bladselderij
* *vervang door een in stukjes gesneden pastinaak, peterseliewortel of herfstraap: voor een licht pittige anijsachtige smaak in de soep
*** glutenvrij maar check voor de zekerheid of rookworst en groentebouillon glutenvrij zijn!

Summary
recipe image
Recipe Name
Rode linzen snert
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *