Bonencassoulet met gepocheerd ei & makkelijk een ei pocheren

bonencassoulet ei

De uien en aardappelen zijn nu uit de grond gehaald en liggen nu achter het huis onder een afdakje te drogen. We hebben lang niet het normale aantal kilo’s aardappel gehaald maar ze zijn wel van een fantastische kwaliteit. Het schilmesje glijdt er met gemak door heen. Ook de bruine uien zijn geweldig: groot en sappig. De rode uien zijn wat klein gebleven. Ik ga ze binnenkort ook eens uitproberen: ik heb nog een kooktijdschrift in Denemarken gekocht met daar in een recept voor een focaccia met rode ui.

De eigen oogst heb ik kunnen gebruiken in het onderstaande recept. Het basisrecept komt uit het Volkskrantmagazine en is een recept uit de keuken van Vork en Mes met chefkok Jonathan Karpathios.  Hij kookt volgens het principe 80-20: veel plant, weinig dier op het bord. Ik heb zelf in plaats van gedroogde bonen, al gekookte witte bonen gebruikt en nog wat snijboon toegevoegd: een soort “blote billetjes in het gras” 2.0. Daarnaast heb ik de eieren gepocheerd door een trucje te gebruiken die ik ooit (volgens mij ook in de Volkskrant) heb gelezen: je breekt de eieren in een ingevet boterhamzakje en pocheert ze in een dichtgeknoopt zakje in kokend water. Zie beschrijving hieronder. 

Bonencassoulet met gepocheerd ei

1 grote pot witte bonen (450 gram uitgelekt)*
1 zakje snijbonen
1 ui
1 aardappel
1 teen knoflook
2 el boter
1/2 dl olijfolie
2 takjes tijm
2 takjes rozemarijn
100 gram gerookt spek
2 tomaten
4 takjes oregano
2 takjes munt**
rasp van een citroen
half bosje peterselie
4 verse eieren***
zout, peper****
evt. tijm- of oreganobloemetjes ter garnering

Snipper de ui en knoflook. Snij de aardappel, spek en de tomaten (alvast) in blokjes. Was en snij de snijbonen in dunne reepjes. Verwarm de helft van de olie en boter in een pan en bak hier het spek, de ui, knoflook en aardappelblokjes op laag vuur in. Doe er dan de snijbonen en de tijm en rozemarijn bij en laat zachtjes bakken. Laat de witte bonen even uitlekken voeg deze na 5 minuten toe. Verwarm alles even goed door. Hak de oregano, munt en peterselie ondertussen fijn. Indien de bonen gaar zijn voeg dan deze kruiden. citroenrasp en de tomatenblokjes nog toe. Verwarm alles nog even goed door, maak de cassoulet smeuig met de rest van de boter en olie en bestrooi met zout en peper. Serveer met gepocheerde eieren:

Makkelijk pocheren van een ei:

Pak een boterhamzakje en spuit daar wat olie in. Strijk zodanig over de buitenkant van het zakje dat de olie zich verspreid. Breek dan een eitje voorzichtig in een kommetje en laat dat voorzichtig in het ingevette boterhamzakje glijden, zodanig dat de eierdooier in tact blijft. Knoop het boterhamzakje vlak boven het ei dicht. Doe dat nog drie maal. Breng water aan de kook en laat de zakjes met ei voorzichtig in het water zakken. De eitjes moeten onder staan. Kook 4 minuten bij kleine eieren en 4 en een 1/2 tot 5 minuten bij grote eieren. Haal de zakjes dan uit het kokende water en zet ze onder koud stromend water. Knip de zakjes net onder het knoopje door en leg de gepocheerde eitjes op de bonencassoulet. 

Bron; Volkskrant magazine, Smaak, 30 augustus 2014

* of 400 gram diverse soorten gedroogde bonen: zet ze de avond ervoor in de week. Voeg ze na de blokjes aardappel toe, samen met alvast de tijm en rozemarijn. Laat zeker nog een half uur garen voordat de snijbonen worden toegevoegd.
**4 volgens basisrecept
*** 3 dl azijn op 3 liter water om te pocheren volgens koksmethode: draaikolk maken en het eitje daar in breken, 3 minuten pocheren en in ijswater leggen. Ik heb zelf de methode met boterhamzakjes gedaan (zie recept)
**** Geen zout en peper in oorspronkelijk recept

Tip: ben je nou echt een vleesliefhebber dan kan je hier nog verse braadworst bij serveren.

Summary
recipe image
Recipe Name
bonencassoulet met gepocheerd ei
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.