Gestoomde knoflookkip met courgette en dragon

gestoomde kip knoflook

Mijn courgette-seizoen is van start gegaan. Om mij heen was iedereen al met courgettes aan de gang. Ik zag zelfs mede-moestuinierders de courgettes al tot gigantische proporties laten gaan. Courgettes zijn echt het lekkerst als je ze tussen 10 en 15 centimeter lang oogst. Ik kreeg eerst tig vrouwtjescourgettebloemen en nul mannetjes aan mijn planten en vervolgens….. Nu, met 5 courgettes in de groentenbak kan ik het courgetteseizoen voor geopend verklaren!

En dan een recept met courgette. Een recept kan je pas bloggen als je er volledig achter staat. De eerste keer dat ik de gestoomde kipschotel bereidde, was de kipfilet supermals, de saus wat aan de flauwe kant, de courgette nog een komkommer en zaten er gestoomde druiven bij. Vooral dat laatste, de gestoomde druiven, vond iedereen aan tafel redelijk vies in dit gerecht. Toch was het bijzonder genoeg om nog een keer op tafel te zetten maar dan met wat veranderingen. 

Mijn eerste courgette,  krieltjes en de waterkers: het  kwam uit eigen (moes)tuin en daarom alleen al was het leuk om deze maaltijd te bereiden.Lekker licht en zomers:

Gestoomde knoflookkip met courgette en dragonroomsaus

2 kipfilets

1 grote teen knoflook
1 kleine courgette of komkommer
1,2 dl kippenbouillon
6 el (soja)room
2 tl citroensap
1 eierdooier
1 el fijn gesneden dragonblaadjes
bosje waterkers of rucola
enkele kerstomaatjes
zout, peper

verder nodig: stoompan, steelpan

Doe de kippenbouillon en room samen met de citroensap en dragon in een pan. Laat even aan de kook komen en zet dan uit.

Dep de kipfilets droog met een stukje keukenpapier en snij de knoflook doormidden. Bestrijk de kipfilets met de snijzijde van de knoflook. Bestrooi met zout en peper.  Leg de kipfilets in het stoommandje samen met de knoflook. Kook water in de pan of in een waterkoker. Vul enkele centimeters van de pan met het gekookte water, plaats de stoommand erboven en stoom de filets 15 minuten.

Snij ondertussen de courgette horizontaal door de helft en deze helft weer door de helft en snij de zaadlijsten grotendeels weg. Snij dan in smalle reepjes. Voeg nadat de filets 15 minuten hebben gestoomd, de courgettereepjes toe en stoom nog voor 5 minuten samen met de filets. 

Voeg aan de saus een eierdooier toe en maak de saus langzaam al roerend warm. Zorg ervoor dat de saus niet gaat koken. Haal de kip uit de stoompan en leg op een snijbord. Doe de courgette bij de saus. Leg wat van de waterkers op een bord, verdeel wat kerstomaatjes over het bord. Snij de kipfilet in plakjes en drapeer op de waterkers. Serveer met enkele lepels van de saus er over.

Summary
recipe image
Recipe Name
Gestoomde knoflookkip met dragon en courgette
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 1 Review(s)

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *