In de wintermoestuin staan nog enkele bietjes, wat snijbiet, twee ondermaatse kroppen andijvie, vier koolloze bloemkoolplanten (gaat dat nog wat worden?) en een enorme mooie rode kool. Verder zag ik bij mijn laatste bezoek dat enkele vergeten uien opnieuw zijn gaan groeien en dat de aardbeiplantenstekjes gelukkig in leven zijn gebleven na het verplanten.
De kool laat ik nog even staan tot ik weet wat ik er mee zal gaan doen. De bietjes mogen mee, net als de lelijke bladeren van de snijbiet. Onze cavia’s zijn namelijk dol op snijbiet en zij trekken zich niets aan van een vlekje of beschadiging. Enthousiast knagen zij zich door een berg van snijbiet en het loof van de rode bieten.
Met de rode bieten zelf had ik opeens een (achteraf gebleken) goed idee: de gare afgekoelde bietenblokjes mengen met mayonaise, yoghurt, mosterd en fijn gesneden augurk tot een bietenslaatje en dat met jonge bladsla en Hollandse garnaaltjes serveren als voorgerecht.
Als je van garnalencocktail houdt, ga je deze salade ook vast wel lekker vinden: de biet vervangt de zoetigheid van de tomatensaus en voor de rest komen de ingrediënten grotendeels overeen. De augurk had ik nodig voor wat lekkere friszure knapperigheid. Deze salade knalt je tegemoet:
Bietenslaatje met garnalen
- 1 of 2 ons Hollandse garnalen
- 3 bietjes
- 2 eetlepels mayonaise
- 1 eetlepel yoghurt
- halve theelepel mosterd
- kneepje citroensap
- 1 augurkje
- zout, peper
- jonge bladsla
- evt. verse peterselie
Kook de bietjes gaar in 1 a 1 1/2 uur. Snijd ze in blokjes. Doe ze in een kommetje en meng er de mayonaise, yoghurt, mosterd en citroensap door. Snipper een augurkje heel fijn en meng dit er ook door heen. Maak op smaak met peper en zout. Doe in een bakje wat bladsla, verdeel er de bietjesalade overheen en daarna de garnalen. Garneer eventueel met nog wat verse peterselie.
Published by