Moestuin maandag #2

Sinds de vorige blogpost van de Moestuin maandag zijn er wat teleurstellingen en wat verrassingen geweest. Vanwege de grote hoeveelheid regen en de nog slechte drainage van de nieuwe moestuin liep het nieuwe stuk moestuin onder. Gedeeltelijk was (en is het weer opnieuw) onbegaanbaar terrein geworden, alleen aan de randen bleef het relatief droog. De pompoenen, augurk, knolrapen en framboos hebben dit allemaal niet overleefd.

Een grote verrassing was dat er blijkbaar al Afrikaantjes waren ingezaaid aan de rand. Afrikaantjes schijnen te helpen in de bestrijding van aaltjes, daarnaast houden ze ook mieren weg en helpen tegen witte vlieg en ander ongedierte. Ik vrees dat ik er inmiddels al een paar heb weg geschoffeld. Een andere verrassing is dat de basilicum goed opkomt. In eigen tuin wordt deze onmiddellijk opgevreten door ongedierte maar hier kunnen de plantjes lekker groeien. Ik zie de potten home-made pesto al voor me.

Op het stukje moestuin van 40 m2 dat wij mogen gebruiken, worden de geplante bruine uien zeer groot. De rode uien blijven wat achter. 

De andijvie, die aanvankelijk kansloos leek, is inmiddels helemaal opgekrabbeld en grote bossen aan het vormen.

Ook enorm zijn de pompoenplanten. Nu beslaan ze al een vierkante meter maar ik heb er nog geen bloemen in gezien.

Oogst tot nu toe: enkele kilo’s krieltjes/aardappelen, drie courgettes, 1 augurk, peultjes, erwten en diverse soorten sla, rucola, waterkers en snijbiet. Ook hanger er al diverse pepertjes, zowel Spaanse als Jalapeno-pepers aan de planten.

Ik verwacht binnenkort de andijvie, uien, raapjes en de tomaten te kunnen gaan oogsten. 

Ik  hoop niet dat er een beest eerder aan de moestuin begint: er zijn namelijk bijzonder veel hazen in de buurt van het moestuincomplex en in eigen tuin zijn slakken heel actief.
               
Volgende maand weer een update!                                                            
   

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *