Ik had er al van gehoord maar dit paasweekend pas voor het eerst mee aan de slag gegaan in de keuken: zwarte knoflook. Door witte knoflook te laten fermenteren wordt de knoflook zwart en zacht van textuur. Het scherpe van verse knoflook verdwijnt door het fermentatieproces.
Nog een voordeel van zwarte knoflook is dat je het gewoon uit het velletje kan knijpen. Het schijnt dat door het fermenteren meer antioxidanten vrij komen waardoor deze zwarte knoflook twee keer zo gezond is als witte knoflook. Voor mij is dat niet het belangrijkst. Vanwege de smaak en het gemak zal deze zwarte knoflook voortaan vaker te vinden zijn in mijn keukenkast.
Ik heb met de zwarte knoflook, gemberhoning en sojasaus een heerlijke marinade gemaakt voor de lamsrack. De lamsrack gaarde ik eerst sousvide en daarna ging de lamsrack nog even op de barbecue. De gemarineerde en geroosterde roodlof past hier perfect bij.
Lamsrack sous vide met sesam en geroosterde roodlof
- Marinade voor lamsrack
- 1 eetlepel Japanse sojasaus
- 2 theelepels gemberhoning*
- scheut sherry
- 1 teentje zwarte knoflook, in reepjes gesneden
- peper, zout
- Marinade voor roodlof
- 1 eetlepel rijstolie
- 1 eetlepel wijnazijn
- 1 eetlepel Japanse sojasaus
- peper zout
Plus: geroosterde sesamzaadjes en lente-ui in ringetjes om er over te strooien
Maak de marinade voor de lamsrack en smeer hier de lamsrack mee in. Vacumeer de lamsrack en laat op 55 Celsius de lamsrack gedurende twee uur sous vide garen. Haal de lamsrack uit de vacuumzak en grill op hoog vuur knapperig op de barbecue of in de grillpan.
Snij de roodlof in de lengte doormidden. Maak de marinade en laat de roodlof een half uur lang marineren. Grill ze vervolgens op de barbecue of in de grillpan.
Bestrooi de lamsrack en roodlof met kort geroosterde sesamzaadjes en lente-ui.
*of gebruik gewone honing en 1 kleine tl vers geraspte gember
Hoi, lijkt mij lekker!
[…] Lamsrack sous vide met sesam en gegrilde roodlof […]