Hoe maak je een broodje als je in een bos zit, je hebt bijna geen materiaal, alleen open vuur en een Dutch Oven (dikke gietijzeren pot). Mijn “MacGyver” organiseert af en toe een (survival)training waarbij uit de natuur wordt gegeten. Soms wordt er ook wel eens meegebracht eten klaar gemaakt. Een boven open vuur gebakken broodje, leek een goede toevoeging. Dus aan de slag in de achtertuin met de Dutch Oven en nagedacht over hoe je een deegje kunt maken als je met weinig middelen in een bos zit. Gewoon brooddeeg moet je flink kneden en twee keer laten rijzen. Die mogelijkheid viel dan ook al snel af.
Een no-knead deeg leek de oplossing. Hiervoor hoef je alleen op tijd te beginnen en af en toe het deeg te roeren en af te dekken. Het deeg maken bleek het makkelijkste deel. Het brood gaar en niet zwart geblakerd uit de Dutch Oven krijgen is niet gelukt. Misschien dan toch aan de “flatbread”?. Alleen dan ben je wel even bezig voor een groepje mensen en hoe krijg je het brood mooi dun uitgerold.
Bij toeval* heb ik gisteren volgens mij de oplossing gevonden: een broodje gemaakt van zelfrijzend bakmeel. Doordat er geen gist wordt gebruikt maar bakpoeder hoef je het deeg van tevoren niet te laten rijzen maar kan je gelijk gaan bakken. Het is wel een redelijk plat broodje, zo’n 2 a 3 centimeter hoog, maar wel luchtig. Doordat het in de pan wordt gebakken is het ook nog lekker knapperig aan de buitenkant. Een goed broodje voor bij een kopje (maaltijd-)soep. Ideaal voor kampeerders of bbq-ers. Dit wordt dus binnenkort weer een vuurtje stoken en het recept eens gaan uitproberen in de open lucht.
Koekenpanbroodje ( piadina )
250 gram zelfrijzend bakmeel**
scheut olie voor in het deeg
125 ml water
scheut olie voor in de pan
zout (1/2 tl)
Andere smaakmakers bijvoorbeeld: kruiden, rode peper, olijven in kleine stukjes etc ***
Doe het meel in een kom, voeg het zout toe en roer er de olie door. Voeg dan beetje bij beetje het water toe totdat je een soepel maar niet klef deeg hebt. Vorm er een bal van. Rol dan een lap van 1 a 1 1/2 cm hoog en pak een koekenpan met een doorsnede van ca 28 cm. Laat de olie heet worden in de koekenpan en bak op middel tot hoog vuur (de schaal van mijn fornuis gaat van 1 tot en met 9 en ik heb het brood gebakken op 7). Draai na zo/n 10 minuten het brood op de andere kant en bak dan nog 10 minuten.
Hier zoek ik al n paar jaar naar
Hoi Job, gelukkig eindelijk gevonden! Het is een fijn recept om achter de hand te hebben voor als je snel een vers broodje op tafel wil.