In rode wijn gestoofde ossenstaart

ossenstaart rode wijn
Ossenstaart met meegestoofd preiwit, wortel en aardappelpuree 
Dit keer was er de mogelijkheid om runderstaart oftewel ossenstaart mee te bestellen bij het biologisch rundvleespakket. Mijn kans om ook eens met ossenstaart aan de slag te gaan. Het eerste dat opviel bij aflevering van het pakket: er zit redelijk wat vet aan zo’n ossenstaart. Dat had ik niet verwacht. Daarnaast waren de stukken staart ook groter dan verwacht. Ideaal voor een stoofpotje.
Er moest rode wijn bij voor mijn gevoel, en lekkere pittige groenten die de stooftijd van 6 uur aankonden. Om de stukken prei had ik een stukje keukentouw gebonden zodat ze niet uit elkaar zouden vallen*. Doordat ze 6 uur hadden gestoofd in rode wijn (met bouillon) waren de preistukken iets zoetzurig geworden. Een lekkere combinatie met de volle smaak van de jus. De overgebleven jus is de vriezer ingegaan. Dan kunnen we er nog een keertje van genieten, bij een stamppotje bijvoorbeeld.

Zacht gestoofde ossenstaart

1 kilo ossenstaart (250 gram pp)
500 ml runderbouillon
250 ml rode wijn
2 laurierblaadjes
2 takje tijm
1 takje rozemarijn
1 prei, het witte deel
1 wortel
1 ui
1 peterseliewortel of 1/4 knolselderij**
zout, peper
bloem
olie

Bestrooi de ossenstaarten met zout e peper. Haal de ossenstaarten door de bloem. Verwarm olie in een pan en bak daarin de ossenstaarten bruin. Voeg de wijn en runderbouillon toe en warm dit even mee. Doe dan alles in de slowcooker. Hak het witte deel van de prei in vier stukken en bind om elk stuk keukentouw zodat ze niet uit elkaar kunnen vallen in de pan. Schil en snij de wortel en wortelpeterselie in plakjes. Snij de ui in kleine stukjes. Indien knolselderij: schil en snij deze ook in kleine stukjes. Doe de groenten en kruiden bij het vlees. Voeg nog wat zout en peper toe naar smaak. Laat het geheel 6 uur sudderen op de hoge stand (90 C) van de slowcooker. Je kunt het ook natuurlijk in de oven klaarmaken. Doe dan alles in een ovenschotel met deksel en zet de oven op 100 C, minimaal 3 uur laten stoven.

Bron: combinatie van recepten van: John Gerdsen (Grenzeloos koken) en Herman den Blijker

* tip van Herman den Blijker
** John Gerdsen gebruikt knolselderij, peterseliewortel (had ik nog liggen) heeft een iets verfijndere smaak.

Summary
recipe image
Recipe Name
In rode wijn gestoofde ossenstaart
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Published by

2 thoughts on “In rode wijn gestoofde ossenstaart

  1. Ik ben ingelogd en heb recepten opgeslagen. Maar hoe kan ik die vinden? Als ik op opgeslagen recepten klik gebeurt er niks, zie ze niet. Bij alle recepten krijg ik niet de opgeslagen crockpot recepten maar andere. Ik snap niet wat ik fout doe…
    Groetjes Marion

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.