De bouillon is getrokken met behulp van een schenkel. De schenkel komt uit het biologisch Hereford rundvleespakket. Zo’n pakket bestellen wij twee keer per jaar. Er zit echt van alles in, schenkel dus, en dit keer ook staartstukken en een stuk lever. Zo zet je ook weer eens ander soort gerechten op tafel. Ik ben al aan het zoeken naar een interessant recept voor de staartstukken. Vandaag met de schenkel, een ouderwets Hollands recept:
Oudhollandse groentesoep
1 runderschenkel
250 gram gehakt
1 wortelpeterselie
1 ui
1 grote of 2 kleine raapjes
1 kleine winterpeen
1 bosje snijselderij (=bladselderij)
1 mespunt piment
2 laurierbladeren
2 kruidnagelen
4 groentebouillonblokjes*
peper
Doe de runderschenkel in een grote soeppan of in de slowcooker. Giet hier 2 liter water bij en voeg de kruidnagel en laurierbladeren toe. Snipper de ui en voeg deze ook toe. Laat de runderschenkel 2 uur zachtjes koken of in de slowcooker 4 uur op hoogste stand. Verwijder dan het eventuele bruine schuim met een schuimspaan. Haal de schenkel uit de pan en haal de stukken vlees van de schenkel. Maak hier kleine stukjes vlees van en doe weer terug in de soep. Schil en snij een knolraap, de peen en de wortelpeterselie in kleine stukjes. Snipper de bladselderij fijn en doe alles in de soep samen met de groentebouillonblokjes. Voeg nog een flinke mespunt piment toe en wat peper. Maak het gehakt aan met zout en peper (mag pittig zijn) en vorm hier kleine balletjes van. Doe de balletjes in de soep. Laat de soep nog zo’n half uur zachtjes koken. In de slowcooker: laat het nog een uur koken.
* Voor glutenvrije soep dien je wel even te controleren of de groentebouillonblokjes glutenvrij zijn.
Published by