Tarwe-roggebrood uit de broodbakmachine

tarwe roggebrood broodbakmachine

Uit mijn broodbakmachine komt meestal een perfect gerezen broodje. De uitzonderingen zijn mijn probeersels op het gebied van roggebrood en zuurdesembrood geweest. Voor roggemeel en andere slecht rijzende meelsoorten met weinig gluten heb ik een goede tip gelezen. De tip is afkomstig van een molenaar: enkele vitamine C-tabletjes verkruimelen helpt het rijsproces. Een andere tip was: als je een meelmix maakt met roggemeel, is het verstandig om een scheutje citroensap toe te voegen, dan mengt het roggemeel beter met het andere meel.

Ik heb een mix gemaakt van roggemeel en volkorentarwemeel en heb de citroensap-tip opgevolgd. Volgende keer probeer ik hetzelfde brood maar dan ook nog eens met een paar vitamine-C tabletjes in het deeg. Zeer benieuwd of dat ook nog wat uitmaakt. Het tarwe-roggebroodje was in ieder goed gelukt: wat steviger dan gewoon bruinbrood maar dat hoort zo.

Tarwe-roggebrood uit de broodbakmachine

Klein broodje:                                                                  Groot brood:

150 gram roggemeel                                                          250 gram roggemeel
150 gram volkorentarwemeel                                            250 gram volkoren-tarwemeel
180 ml water                                                                      300 ml water
1 tl zout                                                                              1 1/2 tl zout
1 volle tl droge gist                                                            1 1/2 volle tl gist
1 scheutje citroensap                                                         1 scheut citroensap
1 el olijfolie of 1 el boter                                                   1 1/2 el olie of boter

Doe eerst de droge gist in de broodbakmachine, dan het meel, water, zout, olie en citroensap. Zet het programma op bruinbrood.

Summary
recipe image
Recipe Name
Tarwe-roggebrood uit de broodbakmachine
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
1.51star1stargraygraygray Based on 5 Review(s)

Published by

6 thoughts on “Tarwe-roggebrood uit de broodbakmachine

  1. kan ik voor de broodmachine volkorentarwemeel vervangen door volkorenmeel of spelt of boekweitmeel?

  2. Je kunt inderdaad volkorenmeel gebruiken. Over de speltmeel en boekweitmeel twijfel ik een beetje: broodjes met speltmeel bak ik meestal met het witbroodprogramma en met boekweitmeel heb ik geen ervaring.

  3. Compleet mislukt.
    Ik vond het al zo bizar om de ingrediënten in de omgekeerde volgorde erin te doen dan normaal.

  4. Jammer dat het is mislukt. Zoals je kunt zien op de foto, lukte het recept bij mij wel, anders zou ik het niet durven bloggen. Overigens is dit de volgorde die mijn broodbakmachine-handleiding ook aanbeveelt.

  5. 250 gram volkoren tarwemeel
    150 gram speltmeel
    50 gram roggemeel
    3 gram droge gist
    7 gram bakkerszout
    280 gram water
    1 theelepel honing
    15 gram olijfolie
    2 druppels citroensap
    1 eetlepel pompoenpitten
    1 eetlepel zonnebloempitten

    Volgorde in de broodbak: gist, de mix van meel, zout, water, honing, olijfolie.
    En de pompoenpitten & zonnebloempitten in de aparte rozijn-notenstrooier.
    Ik gebruik de Panasonic SD-ZB2512KXE.
    Barkprogramma: 7.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *