Uit mijn broodbakmachine komt meestal een perfect gerezen broodje. De uitzonderingen zijn mijn probeersels op het gebied van roggebrood en zuurdesembrood geweest. Voor roggemeel en andere slecht rijzende meelsoorten met weinig gluten heb ik een goede tip gelezen. De tip is afkomstig van een molenaar: enkele vitamine C-tabletjes verkruimelen helpt het rijsproces. Een andere tip was: als je een meelmix maakt met roggemeel, is het verstandig om een scheutje citroensap toe te voegen, dan mengt het roggemeel beter met het andere meel.
Ik heb een mix gemaakt van roggemeel en volkorentarwemeel en heb de citroensap-tip opgevolgd. Volgende keer probeer ik hetzelfde brood maar dan ook nog eens met een paar vitamine-C tabletjes in het deeg. Zeer benieuwd of dat ook nog wat uitmaakt. Het tarwe-roggebroodje was in ieder goed gelukt: wat steviger dan gewoon bruinbrood maar dat hoort zo.
Tarwe-roggebrood uit de broodbakmachine
Klein broodje: Groot brood:
150 gram roggemeel 250 gram roggemeel
150 gram volkorentarwemeel 250 gram volkoren-tarwemeel
180 ml water 300 ml water
1 tl zout 1 1/2 tl zout
1 volle tl droge gist 1 1/2 volle tl gist
1 scheutje citroensap 1 scheut citroensap
1 el olijfolie of 1 el boter 1 1/2 el olie of boter
Doe eerst de droge gist in de broodbakmachine, dan het meel, water, zout, olie en citroensap. Zet het programma op bruinbrood.
kan ik voor de broodmachine volkorentarwemeel vervangen door volkorenmeel of spelt of boekweitmeel?
Je kunt inderdaad volkorenmeel gebruiken. Over de speltmeel en boekweitmeel twijfel ik een beetje: broodjes met speltmeel bak ik meestal met het witbroodprogramma en met boekweitmeel heb ik geen ervaring.
Compleet mislukt.
Ik vond het al zo bizar om de ingrediënten in de omgekeerde volgorde erin te doen dan normaal.
Jammer dat het is mislukt. Zoals je kunt zien op de foto, lukte het recept bij mij wel, anders zou ik het niet durven bloggen. Overigens is dit de volgorde die mijn broodbakmachine-handleiding ook aanbeveelt.
250 gram volkoren tarwemeel
150 gram speltmeel
50 gram roggemeel
3 gram droge gist
7 gram bakkerszout
280 gram water
1 theelepel honing
15 gram olijfolie
2 druppels citroensap
1 eetlepel pompoenpitten
1 eetlepel zonnebloempitten
Volgorde in de broodbak: gist, de mix van meel, zout, water, honing, olijfolie.
En de pompoenpitten & zonnebloempitten in de aparte rozijn-notenstrooier.
Ik gebruik de Panasonic SD-ZB2512KXE.
Barkprogramma: 7.
Dank voor het recept!