Het is herfst en het nieuwe jachtseizoen is weer van start. Voor ons ook weer tijd om nog even de diepvries in te duiken om ruimte te maken voor nieuwe aanvoer van wild. Een korte inspectie leverde op dat we nog wat hazenrugfilets, hazenstoofvlees en fazant hadden. Gisteren had ik tijd om weer eens los te gaan op nieuwe bereidingen van wild. Volgende vraag, wat eet je bij wild?
Ik had een doosje kastanjechampignons in huis en kreeg opeens het idee om daarmee een feestelijk pakketje te maken met bladerdeeg. Dat moet wel lekker zijn in combinatie met wild, vooral als je daar nog een lekker scheutje drank bij doet. Daarnaast had ik nog wat stoofpeertjes in de koelkast want zodra ik de herfst omarm, komen deze ook regelmatig op tafel. Stoofpeertjes horen wat mij betreft zeker bij wildgerechten. Het was een heerlijke combinatie van wild, het aardse champignon-pakketje en de fruitige stoofpeertjes.
Pakketje van met champignons gevuld bladerdeeg
- 1 bakje champignons/gemengde paddenstoelen (250 gram)
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 flinke scheut sherry (of evt. cognac of madeira)
- tijm (vers of gedroogd)
- olijfolie
- 4 blaadjes bladerdeeg
- evt. koffieroom (voor de glans)
- peper/zout
Ontdooi de plakjes bladerdeeg. Verwarm de oven voor op 180C. Snipper de ui en de knoflook zeer fijn. Bak ze op een zacht vuurtje zacht in olijfolie en niet te bruin. Snij ondertussen de champignons of gemengde paddenstoelen in kleine stukjes. Bak deze vervolgens mee met de ui en knoflook tot zacht en gaar. Voeg dan nog een flinke scheut drank toe, de tijm, zout en peper en laat het vocht verdampen. Zet dan de pan uit. Leg de plakjes bladerdeeg met de kant waartegen het plastic aanlag (plakkerige kant) naar boven en verdeel een-vierde van de champignonmix op de helft van de plakjes. Laat een plakrandje van een centimeter over om op helften nog op elkaar te plakken en druk met een vork de randjes nog even aan. Bestrijk eventueel de pakketjes nog met koffieroom voor een glansje (doe ik zelf nooit :-)) en bak ze in circa 25 minuten in de oven af.
Published by