Zoete chilisaus zelf gemaakt

Ik had nog geen zaden of plantjes voor de moestuin gekocht toen het land in lockdown ging. Omdat ik nog ruim de tijd had om alles uit zaden op te kweken, besloot ik dan maar online te gaan bestellen. Bij alle online-shops kwam de melding: het zal enkele weken duren voordat de zaden geleverd kunnen worden. Tja, en dan zou ik dus voor veel groentes te laat zijn met het opkweken voor het nieuwe moestuinseizoen.

Het blik met de oude halfvolle zakjes groentezaad er dan maar bij gepakt. De palmkool, komkommer, augurk, tomaten en pompoen zijn nog opgekomen. Verder heb ik het zaad van een meloen, van een kerstomaat en van een paprika gedroogd en in de grond gestopt. Deze zaden zijn allemaal uitgekomen. Later heb ik nog wat plantjes kunnen kopen, zoals een tray met vier peperplantjes bij een supermarkt. Daarvan heb ik nu een enorme oogst. Vorige week haalde ik daar 77 pepers af en de planten zijn nog steeds lekker bezig met produceren.

Ik heb ondertussen al pepers ingelegd in zoetzuur en deze zoete chilisaus gemaakt. Ik ga vandaag nog sambal maken en de rest vries ik maar in want er komt nog een nieuwe oogst aan.

Zoete chilisaus

 • 5 a 7 chilipepers*
 • 100 gram suiker
 • 260 ml water
 • 3 centimeter verse gember
 • 2 knoflookteentjes
 • 1 tl uipoeder
 • 1 tl korianderpoeder
 • 2 tl paprikapoeder
 • 2 el azijn
 • 1 citroen
 • aardappelzetmeel (ca. 2 el) of maizena**

Ontpit de chilipepers en snij in stukjes. Schil de gember en snij in plakjes. Doe chilipeper, gember en knoflookteentjes in een blender en maal (evt. met behulp van een beetje water) tot een pasta (het wordt niet helemaal glad, je blijft stukjes zien). Doe het water en suiker in een pannetje en laat de suiker smelten op een laag vuur. Voeg citroensap en 1 el azijn toe plus de chilipasta en kruiden. Laat nog zo’n 10 minuutjes zachtjes doorkoken. Proef de saus en voeg eventueel nog een eetlepel azijn toe. Bind dan de saus tot de gewenste dikte met het aardappelzetmeel (aardappelzetmeel eerst een beetje mengen met koud water, dan wat van de saus toevoegen totdat de mix handwarm is en dan langzaam toevoegen bij de zachtjes kokende saus tot gewenste dikte). Doe het in een schoon flesje en laat afkoelen.

*5 grote of 7 middel

**door met maizena te binden kan de saus iets troebeliger worden dan met aardappelzetmeel

Summary
recipe image
Recipe Name
Zoete chilisaus zelf gemaakt
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 5 Review(s)

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *