Vorig jaar begon de elektrische slowcooker wel heel lang te doen over het garen van gerechten. Steeds vaker moest ik vlak voor het eten nog even de snelkookpan er bij pakken om nog iets eetbaars op tafel te zetten. Nadat ik voor de tweede keer het vlees had aan laten branden in de snelkookpan, was ik het zat: tijd voor een nieuwe slowcooker. Het wekelijkse gebruik van de oude had mij er van overtuigd dat het een nuttige aanschaf zou zijn. Ik besloot te wachten op een goede aanbieding. Ik had al eens gehoord van de Instantpot oftewel een multifunctionele cooker waarbij je naast het slowcooken, ook kan stomen, onder hoge druk gerechten snel garen, rijst, soepen en toetjes kan maken. Op black-friday was er de ideale aanbieding voor een multi-cooker en staat vanaf de dag hierna de Crock-Pot Express op het aanrecht te glimmen.
Het is even flink inlezen maar ondertussen ben ik helemaal verkocht. Binnen een uur tot anderhalf uur staat er stoofvlees op tafel. Ik hoef niet meer eerst in een aparte pan het vlees aan te braden of het vocht in te laten koken: alles kan in dezelfde pan. Ik heb al verschillende gerechten van mijn eigen site met succes in deze pan klaar gemaakt. Onderstaand gerecht is het eerste nieuwe gerecht in de Express en erg lekker. Je kan deze stoofpot natuurlijk ook gewoon in een sudderpan op het fornuis klaarmaken: dan is het wel zaak om het vocht in de pan goed in de gaten te houden en af en toe even wat water bij te vullen.
Mongools rundvlees uit de Crockpot Express
- 700 gram runderstoofvlees
- maizena of aardappelzetmeel
- peper
- 60 ml Japanse sojasaus (bv Kikkoman)
- 2 tenen knoflook
- 1 tl sesamolie
- 2 tl sambal
- 140 ml water
- 25-30 gram basterdsuiker
- 1 tl gemberpoeder of 2 tl geraspte gemberwortel
- zonnenbloemolie
- sesamzaadjes
Snijd de runderlappen in repen en bestrooi met peper en lichtjes met maizena of aardappelzetmeel. Snijd vervolgens de knoflook fijn. Doe een scheut zonnenbloemolie in de crockpot express en zet op “Brown/saute”en druk op “start”. Nadat de crockpot is opgewarmd (zonder deksel) voeg het vlees toe en bak deze aan. Doe vervolgens de knoflook erbij en bak dit alles nog even door. Maak in een kommetje een sausje van de sojasaus, suiker, sesamolie, 1 tl sambal, gemberpoeder en het water. Doe dit vervolgens bij het vlees. Druk op “stop”. Plaats de deksel op de crockpot en zorg dat deze op het dichte slotje-symbool staat zodat de deksel goed is verzegeld. Zet de stoomfunctie op het stoomsymbool met het kruis erdoor, de zgn “seal”. Druk op de knop “meat/stew”. Druk met het knopje plus, de timer naar 1 uur en 30 minuten. * Druk op “start”. Nadat de tijd is verlopen, druk op “stop”en laat de stoom (voorzichtig met handen) vrij komen (release) en haal de deksel van de pan. Er zal teveel vocht in de pan zitten: druk daarom op “brown/saute”en “start” om het vocht nog even in te laten koken. Voeg eventueel nog een tl sambal toe. Maak ondertussen nog een papje van wat maizena of aardappelzetmeel (ruime tl plus beetje koud water) en voeg beetje bij beetje toe om de saus verder te binden. Strooi voor het serveren nog met wat sesamzaadjes. Lekker met roerbakgroenten of sperziebonen en rijst.
- Tijd hangt af van het stoofvlees. Je zou na een uurtje kunnen kijken of het stoofvlees al gaar genoeg is.
Published by