Zuurdesemcake met yoghurt en fruit

Na een vakantie van twee weken was het tijd om Guus de zuurdesemstarter te verversen. Deze stond in de koelkast en had al bovenop een laagje water gevormd. Voor de zekerheid heb ik Guus twee keer gevoed. Met de overtollige zuurdesemstarter maakte ik een cake. Van de vakantie had ik nog een aangebroken pak suiker, koolzaadolie, twee eieren en Zweedse yoghurt/karnmelk (Filmjolk) staan en op de dag na terugkomst een goede aanbieding blauwe bessen hier in de buurt gekocht.

Ik paste een Amerikaans recept voor een citroen zuurdesemcake aan: in plaats van citroensap en melk van het recept gebruikte ik de Zweedse Filmjolk en voegde nog wat fruit toe voor de smaak. Door het zuur van de yoghurt/karnemelk kan je goed met baksoda bakken. Het is een lekkere fluffy cake. Vorige week maakte ik de cake nog een keer maar nu met nectarine en woog de ingrediënten want de maten van het oorspronkelijke recept waren in cups.

Zuurdesemcake yoghurt en fruit

  • 130 gram (3/4 cup) actieve zuurdesemstarter
  • 150 gram (3/4 cup) suiker
  • 125 ml (1/2 cup) raapzaadolie of olijfolie
  • 280 gram (2 cup) bloem
  • 2 tl baksoda (ca. 5 gram)
  • 200 ml (3/4 cup) yoghurt
  • snuf zout
  • 2 eieren (M)
  • citroenzest
  • bessen/aardbeien/nectarine/pruimen etc.

Ik gebruikte een ronde springvorm van 26 cm doorsnede. De cake wordt dan ongeveer 3 a 4 centimeter hoog. Hierna gebruikte ik een gewone cakevorm. Deze wordt dan 10 centimeter hoog in het midden. Verwarm de oven voor op 180 C. Mix alle droge en doe er daarna alle natte ingrediënten bij. Alles goed mixen behalve bessen of ander fruit. Stort dan alles in de vorm en voeg er het fruit aan toe. 45 minuten in het midden van de oven.

Summary
recipe image
Recipe Name
Zuurdesemcake yoghurt en fruit
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by