Pruimencrumble met custardsaus

pruimenkruimel custardsaus

Als pas gestarte kookblogger kijk ik af en toe ook eens op de sites van andere enthousiaste kookbloggers. Het viel mij op een gegeven moment op dat er zoiets bestaat als een foodblogevent. Er wordt dan een thema bedacht en sturen kookbloggers hun favourite recept in. Met prachtige foto’s van de gerechten erbij. Een winnaar wordt gekozen en mag de volgende maand het event organiseren. Deze maand is door YellowChef het thema “een troostend dessert voor donkere dagen” gekozen. Ik plaats gelijk even een linkje aan de zijkant voor het duurzame initiatief van YellowChef: via deze site kunnen aanbieders en klanten van thuisgemaakte produkten elkaar vinden.

Ik ben met de pruimen uit de fruitschaal aan de slag gegaan. Samen met de amandelen van eigen oogst en de zelfgemaakte perenjam, zijn ze verwerkt in een pruimencrumble. Ik hou zelf erg van toetjes met fruit. Door de lekkere koekkruimels aan de bovenkant is een crumble ook altijd een succes bij kinderen. Deze crumble doet mij erg aan Engeland denken. Dus heb ik met de vorige vakantie meegenomen custard een lekkere schuimige custardsaus voor erbij gemaakt. Erg lekker!

Pruimencrumble

350 gram pruimen
2 eetlepels perenjam (of andere jam naar smaak)
handje blanke amandelen
50 gram boter
50 gram suiker
65 gram bloem

Snij de pruimen door de helft en haal de pitten er uit. Snij de helften overlangs vervolgens nog in 2 a 3 delen. Roer 2 eetlepels perenjam (zie recept hieronder) door de pruimen en doe de pruimen in een ovenschaaltje. Indien in de jam geen kaneel is verwerkt, ook nog een snuifje kaneel toevoegen en even doorroeren. Laat de boter zacht worden, bijvoorbeeld in de magnetron 1 1/2 minuut op ontdooistand en roer door de boter vervolgens de suiker en daarna de bloem. Dit wordt een kruimelig deeg. Deze deegkruimels vervolgens over de pruimen heen strooien. De blanke amandelen even roosteren en vervolgens in kleine stukjes breken. Over de deegkruimels strooien. De pruimen-perencrumble in de oven bakken: 30 minuten op 200 C.

Perenjam

1 kilo peren in stukjes gesneden
1 kilo pak geleisuiker
snuf kaneel
citroenrasp

Breng de in stukjes gesneden peren met de suiker aan de kook in een kookpan en voeg hier een snuf kaneel aan toe en een beetje citroenrasp. Laat het ongeveer 4 minuten koken. Test de jam door op een koud bordje een lepeltje van de jam-massa te gieten. Als dit stolt tot een mooie substantie, dan kan de pan van het vuur. Giet in goed uitgekookte potjes.

Custardsaus

1 dl melk
1 tl custardpoeder
1 tl suiker

Breng de melk aan de kook met een theelepel custardpoeder en 1 theelepel suiker. Goed blijven roeren met een garde tot een mooie schuimige saus ontstaat.

Summary
recipe image
Recipe Name
pruimencrumble met custardsaus
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.