Bonenschotel met eieren in de saus

Bij andere bloggers heb ik al vaak het Midden-Oosterse gerecht Shakshuka voorbij zien komen, een gerecht van eieren die zijn gepocheerd in een pittige tomatensaus. Ook in andere delen van de wereld hebben ze gerechten met eieren die zijn gegaard in de stoofschotel zelf, zoals  Huevos rancheros. Dat is een Mexicaans ontbijtgerecht met bonen, stukken worst en eieren in tomatensaus.

Ik heb een soort Huevos rancheros gemaakt maar er wel een eigen draai aan gegeven door er het restant gekookte aardappelen aan toe te voegen en worcestershiresaus. Vlees heb ik weggelaten. In plaats daarvan aten we de stoofschotel met een kaasschnitzel er naast. Je kan het gerecht ook met geraspte kaas bestrooien en lekker met brood eten.

Het is een ideaal gerecht om wat resten uit de koelkast in te gebruiken. Daarnaast is dit een perfect gerecht voor een vleesvrij dagje. Wij vonden de schotel erg lekker en hebben de hele avond geen last gehad van een hongerknor. Het is dus ook nog eens een voedzame schotel. Zeker voor herhaling vatbaar deze:

Bonenschotel met eieren in de saus

1 ui, fijn gesneden
2 teentjes knoflook, geperst
1 paprika, in reepjes
1 blik bonen bv kikkererwten
1 blik tomatenstukjes op sap
1 tl groentebouillonpoeder of kwart blokje verkruimeld
4 ons (gekookte) aardappelen, in blokjes
1 tl komijnpoeder
1/2 tl korianderpoeder
scheut worcestershiresaus
2 tl paprikapoeder
snuf cayennepeper of verse rode peper
zout, peper
4 eieren
olie
geraspte kaas of kaasschnitzel er naast
evt. verse peterselie

Bak eerst de ui aan in hete olie. Ik gebruikte overigens zelf een paellapan: ideaal voor dit gerecht. Voeg dan de knoflook toe en de paprika. Bak dit goed door en voeg dan de aardappel toe. Indien je geen gekookte aardappel heb is het handig om rauwe aardappelblokjes drie minuten op vol vermogen met een beetje water voor te garen in de magnetron. Voeg dan de tomatensaus, kruiden, bouillonpoeder en bonen toe en laat dit lekker pruttelen. Giet er af en toe wat water bij indien de saus te droog dreigt te worden. Voeg vijf minuten (voor zachte dooier) en 10 minuten (harde dooier) de eieren toe: breek een eitje in een kommetje, maak een kuiltje in de schotel en laat hier het ei in glijden. Bestrooi op het laatst met geraspte kaas en evt verse peterselie.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Summary
recipe image
Recipe Name
Bonenschotel met eieren in de saus
Published On
Preparation Time
Cook Time

Published by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.