Rauwkostsalade van aardpeer en tomaat

salade aardpeer

Voordat het moestuinseizoen begint, bedenk je wat je wilt gaan planten en waar je het gaat zetten. Dat laatste is mede afhankelijk van wat er al eerder stond in de moestuin. Aardappelen moeten op een ander stukje dan het jaar daarvoor. Ook houd je rekening met de ligging ten opzichte van de zon en de buurgewassen. Het is even puzzelen. Het belangrijkste is toch wel dat je blij wordt van hetgeen je plant. Dan geeft het niet als de oogst niet gelijk een groot succes is.

Eén van de weinige vergeten groente die ik nog niet had geproefd en waarvan ik dus ook niet wist of ik het wil planten, is aardpeer oftewel topinamboer. Ik vind overigen de Engelse naam van deze knol veel leuker, “Jerusalem artichoke”. Die naam schijnt niet te verwijzen naar de herkomst maar is een verbastering van het Italiaanse “Girosole articiocco” (zonnenbloemartisjok). Geprobeerd en uitkomst: gestoofd vind ik de aardpeer niet zo bijzonder, maar rauw wel. Dan proef je ook gelijk de lichte artisjok-smaak van de aardpeer.

Het is een zeer productieve plant maar kan wel 3 meter hoog worden en is een woekeraar. Ik twijfel nog even verder over het wel of niet plaatsen in de tuin. Gelukkig heb ik nog even de tijd.

Rauwkostsalade van aardpeer en tomaat

2 a 3 personen:

4 (kleine) aardperen
1 tomaat
1 eetlepel mayonaise
straaltje basilicumolie*
verse bieslook, 4 stengels
peper, zout
evt. paar druppeltjes citroensap

Schil de aardperen en snij ze in dunne reepjes. Snij de tomaat in kleine blokjes. Meng met een eetlepel mayonaise en besprenkel met de basilicumolie. Snipper de bieslook fijn en voeg toe, naast zout en peper naar smaak. Meng alles nog even goed door elkaar. Proef even of de salade fris genoeg is: voeg anders nog wat citroensap toe.  

* Ik heb de basilicumolie gebruikt van Liquido d’Oro. Deze was mij ter beschikking gesteld om te proeven en mee te koken. Deze is echt heerlijk. Je kan evt. zelf basilicum-olie maken. De recepten daarvoor zijn via Google en Youtube te vinden.

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *