Kip curry “Kapitan” uit Maleisië

kipcurry kapitan

Deze Maleisische “Kip Kapitan” is kipfilet in een pittige kokossaus. Een apart ingrediënt van deze saus: gedroogde garnalen. De gedroogde garnalen worden eerst even geroosterd in de pan, dan gemalen en vervolgens door de saus geroerd. De lucht die bij het roosteren uit je pan komt is ongeveer te vergelijken met de lucht van trassie en werd door mijn voorbijlopende kinderen samengevat met JECH. Ze hebben het gerecht daarna ook niet meer willen proeven terwijl het eindresultaat briljant was, superlekker!.

In het originele gerecht horen kemirinoten. Met deze (gemalen) kemirinoten wordt de saus gebonden. Omdat ik geen kemirinoten in de kast had, heb ik gezocht naar een vervanging. Ik kwam amandelen als suggestie tegen en dat paste precies in mijn straatje. We hebben namelijk dit jaar een enorme oogst aan amandelen van onze twee bomen, wel 10 kilo! Dan reken ik wel de amandel zonder zijn buitenste zachte groene schil maar nog in de harde – zo lastig te kraken – harde schil. Er is dus voorlopig genoeg voorraad. Erg handig, dat blijkt wel weer bij dit recept.

Kip kapitan

500 gram biologische kipfilet, in dobbelstenen
15 blanke amandelen*
2 a 3 rode chilipepers
1 tl citroengraspoeder (of het wit van 3 stengels citroengras)
1 tl gedroogde kurkuma
30 gram gedroogde garnalen
2 grote uien, gesnipperd
2 grote knoflooktenen
250 ml kokosmelk
1 dl water
100 gram santen
2 el limoensap
4 el olie

Rooster de gedroogde garnalen enkele minuten in een pan (afzuigkap aan!) en maal ze dan met een blender of pureer ze in een vijzel. Doe dit in een schaaltje. Doe vervolgens in de blender: 2 eetlepels olie, de chili’s zonder zaadjes, het citroengras, kurkuma, amandelen en knoflooktenen. Pureer dit tot een pasta. Verhit de overige olie in een pan en bak hier de uien in. Voeg daarna de pasta toe en het meeste van de gedroogde garnalen: bewaar wat van de gedroogde garnalen om op het laatst nog over het gerecht te strooien. Verhit dit alles minimaal 3 minuten. Doe dan de stukjes kipfilet in de pan en bak deze mee totdat ze een korstje krijgen. Voeg dan de kokosmelk en het water toe en laat 7 minuten doorkoken. Voeg op het laatst nog santen en limoensap toe. Dien op het met rijst en bestrooi eventueel nog met de fijn gemalen garnalen.

Bron: de complete Aziatische keuken

* of 10 kemirinoten

amandeloogst 2014
Summary
recipe image
Recipe Name
Kipcurry Kapitan uit Maleisie
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *