Gnocchi met truffelsaus

gnocchi truffelsaus

In Italië heb ik voor het eerst truffel gegeten. Als je in de herfst richting Umbria gaat, ontkom je er ook bijna niet aan. In de souvenirwinkels liggen truffel-producten en in het restaurant staat pasta met truffel op het menu. Ook bij ons ging er als souvenir een potje met kleine zwarte truffeltjes mee naar huis. Deze ingemaakte truffels hebben niet de sterke smaak van verse truffel maar als je deze ingemaakte truffel samen met eekhoorntjesbrood gebruikt, krijg je goed die aardse smaaksensatie te pakken.

Als ik aan het eten in het najaar in Italie denk, denk ik ook aan een bordje gnocchi. Ik heb dit keer eens lekker de tijd genomen om de gnocchi zelf te maken. Dat is eigenlijk best eenvoudig hoewel ik dat de eerste keer dat ik het zelf maakte, absoluut niet vond. Achteraf gezien was mijn deeg toen gewoon te klef en dan wordt het vormen van de gnocchi een ramp.  Ik heb gelijk maar een dubbele portie gemaakt, omdat onze laatste aardappelen van eigen oogst al een beetje zacht begonnen te worden en omdat gnocchi namelijk uitstekend in te vriezen is.

Gnocchi met truffelsaus

Voor 4 personen:

1 pak gnocchi of:
800 gram gekookte aardappel, 200 gram bloem, 2 eieren, peper, zout

500 gram bospaddenstoelen/kastanjechampignons
1 handje gedroogd eekhoorntjesbrood (funghi porcini)
1 kleine ui
25 gram boter
2 a 3 eetlepels bloem
250 ml groente of kruidenbouillon
1/2 truffel uit een potje/ wat truffeltapenade/ scheutje truffelolie*
50 ml weekwater van het eekhoorntjesbrood
evt. scheutje melk of room
gedroogde of verse tijmblaadjes
evt. Parmezaanse kaas
olijfolie

Voor verse gnocchi: Pureer de gekookte aardappelen met behulp van een pureeknijper. Vermeng met de twee eieren, de bloem en zout en peper en kneed door. Indien het gnocchi erg aan de handen blijft plakken, voeg dan nog wat bloem toe. Pak stukjes deeg van ongeveer de grootte van een halve walnoot en vorm dit tot een langwerpig rolletje. Druk er even met de tanden van een vork in om er ribbeltjes in te krijgen.

Week het eekhoorntjesbrood circa een kwartier in een kommetje met heet water. Snij de verse paddenstoelen/champigons in plakjes. Haal dan het eekhoorntjesbrood uit het kommetje maar bewaar het weekvocht. Snij het eekhoorntjesbrood in zeer kleine stukjes. Doe dit ook met de truffel uit het potje. Snipper de ui. Bak eerst de ui aan in de olie, voeg dan de verse paddenstoelen toe en het eekhoorntjesbrood en de truffel. Laat dit even lekker bakken totdat het vocht begint te verdampen in de pan. Doe dan het mengsel in een bakje. Verwarm de boter in de pan en voeg, zodra de boter is gesmolten, de bloem toe tot er dunne deegdraden op de bodem vormen. Blijf even goed roeren. Voeg dan bouillon, weekwater en eventueel naar smaak nog wat melk of room toe. Blijf roeren totdat er een mooie gebonden saus is ontstaan en voeg dan het paddenstoel/truffelmengsel weer toe. Breng verder op smaak met nog wat tijm en peper, eventueel nog een beetje zout.

Doe de gnocchi in ruim kokend water met zout. De gnocchi zijn gaar als ze boven komen drijven. Serveer de gnocchi met de truffelsaus en eventueel wat Parmezaanse kaas.

* Indien je truffeltapenade of truffelolie gebruikt, doe dit dan op het laatst bij de saus. De hoeveelheid is afhankelijk van smaak.

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *