Gegrilde cote de boeuf ( tomahawk ) van de bbq met sous vide techniek

Gespot bij de slager: de tomahawk oftewel een cote de boeuf (ook wel cote a lós) van een kilo. Een nieuwe trend in barbecue-land ? Vorige week werd deze dinosaurus-kotelet gekocht voor de barbecue van die avond. Mij is verteld dat de paniek op mijn gezicht af te lezen was bij het zien van dit stuk vlees. Hoe pak je dit aan ? De slager had een instructie meegeleverd waarbij het vlees eerst indirect op de barbecue gaat tot kerntemperatuur 48 C en daarna tot een kerntemperatuur van 54 C op direct vuur wordt afgegrild.

Wij besloten met het sous vide apparaat aan de slag te gaan en het daarna op de barbecue te grillen voor een lekkere bruine korst en grillsmaak. Het resultaat was fantastisch mals. Het bleek veel te veel voor 4 personen maar we zijn ook niet enorme vleeseters. We hadden nog een stukje over en die heb ik de volgende dag dun gesneden even in een pepersaus opgewarmd. Met gekookte aardappelen en doperwtjes er bij heb je zowaar opeens een echt retro-gerecht op tafel staan.

Gegrilde cote de boeuf (tomahawk)

1 cote de boeuf van circa 1 kilo
2 takjes rozemarijn
2 takjes tijm
zout, peper
olijfolie

chimichurri-saus

Omdat het zo’n dik stuk vlees is, wordt het vlees eerst sous vide gegaard: Seal het vlees in plastic of laat het de slager sealen. Gaar het sous vide 54 C drie uur voor een stuk van 1 kilo en bijna 5 centimeter dikte. Het vlees is dan tussen rare en medium rare in. Voor medium rare hou je een temperatuur van 56 C aan. Snij de rozemarijnnaaldjes zeer fijn en ris de tijmblaadjes van het takje. Kruid het vlees met zout, peper, rozemarijn en tijm. Grill het stuk vlees dan op de bbq totdat de buitenkant mooi bruin en knapperig is geworden. Laat het vervolgens nog even rusten in aluminium verpakt. Lekker met chimichurri.

Summary
recipe image
Recipe Name
Gegrilde cote de boeuf (tomahawk)
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Published by

2 thoughts on “Gegrilde cote de boeuf ( tomahawk ) van de bbq met sous vide techniek

  1. Oh wauw, deze staat nog op mijn ’to cook’ lijst. Ben sinds kort ook in het bezit van een sous vide apparaat, dus dat lijkt een mooie combi! Hoef je het vlees ook niet uren op de BBQ te leggen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *