Haring op spitskoolsalade

Op de terugweg van de meivakantie in Denemarken stapte ik in Duitsland nog even een tankstation binnen om wat te drinken te halen. Bij de tijdschriften viel mijn oog op “Meine gute landküche”, een blad vol met seizoensrecepten. Hierin stonden veel recepten met asperges, aardbeien en met snijbiet. Daarnaast was er het onderstaande recept van een salade met maatjesharing van “Landhaus Scherrer”. Dit restaurant uit Hamburg werkt het liefst met de Hollandse maatjesharing omdat die niet zo zout is als de Duitse. Het recept viel op door het gebruik van ingelegde mosterdzaadjes.

Ik vond geen aanwijzingen voor het maken van ingelegde mosterdzaadjes in het blad. De receptuur voor de “eingelegte senfkörner” heb ik gehaald uit een kookboek met recepten voor sauzen en smaakmakers (kruidenmixen e.d.). Het resultaat ziet er op het bord uit als lepeltjes kuit. De mosterdzaadjes kook je eerst waardoor ze iets groter worden en daarna giet je er een azijnmengsel over. Het resultaat zijn zoetzure knapperige bolletjes. Het smaakte erg goed bij elkaar. De twee haringen per man waren geen overbodige luxe. Aan te bevelen als avondmaaltijd met knapperig brood en boter, maar met een kleinere portie ook als voorgerecht:

Haring op spitskoolsalade

4 repen bacon of ontbijtspek
1 kleine spitskool
1 kleine ui
1 snuf karwijzaad (kummel)
5 eetlepels raapzaadolie of olijfolie
3 eetlepels witte wijnazijn
zout, peper
125 gram gerookte spekreepjes
8 maatjes haring
2 eetlepels ingelegde mosterdzaad

Ingelegde mosterdzaad:
35 gram witgele mosterdzaadjes

30 ml azijn
25 ml water
1 eetlepel suiker
kwart theelepel zout

Maak eerst minimaal drie uur van tevoren de ingelegde mosterdzaad. Breng hiervoor water aan de kook en voeg hier de mosterdzaadjes aan toe. Laat ze een minuut doorkoken en giet ze dan af en spoel ze met koud water. Doe dit nog een keertje en laat ze uitlekken. Breng de 30 ml azijn, 25 ml water, eetlepel suiker en zout aan de kook en laat het zachtjes doorkoken tot de suiker is opgelost. Doe de mosterdzaadjes in een schoon potje en giet hier het kookvocht over. Laat drie uur staan voor het serveren.

Bak de gerookte spekreepjes krokant en de spekrepen bruin. Laat ze op keukenpapier afkoelen. Maak de dressing van olie,azijn, karwijzaad, zout en peper. Snij de spitskool in de lengte in zes stukken en snij vervolgens heel fijn. Meng de spitskool door de dressing en voeg de gerookte spekreepjes toe. Leg een lange streep salade op een bordje. Verdeel hier enkele toefjes mosterszaad om heen. Leg de maatjesharing op de salade en leg op elk bord nog een reep spek.

Bron:
-haringsalade: Meine gute landküche mei/juni 2018
-ingelegde mosterdzaadjes: Sauzen en smaakmakers van C. Widnersson

Summary
recipe image
Recipe Name
Haring op spitskoolsalade
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.