Haring met komkommergranita en jonge jenever

haring komkommer jenever 2

Als je haring in de viskar ziet liggen denk je waarschijnlijk niet gelijk aan Biervliet, een dorpje -ooit een stadje- in Zeeuws-Vlaanderen. In Biervliet staat het standbeeld van een beroemde inwoner, namelijk Willem Beukelszoon. Hij introduceerde rond 1400 het haringkaken (het van ingewanden ontdoen) op zee waardoor de haringvisserij tot grote bloei kwam. Hij wordt bezongen in het haringlied:

“Wie gaarne zingt het haringlied, en zeebanket wil smaken. Vergeet dan Willem Beukels niet, de vader van het kaken. Hij was het die de bron ontsloot, waaruit een rijke goudstroom vloot. Hoe dikwerf heb ik d’oude vlag zien wappr’ren aan de masten. Als ik mij op een buisjesdag aan ’t schouwspel mocht vergasten Vlecht ik verrukt een erekroon. Voor onze Willem Beukelszoon. Wie ooit het oude Biervliet ziet, waar Willem werd geboren. Doet bij dit schone Haringlied zijn lof als kaker horen. En dankbaar staar ik op het graf van hem die ons de haring gaf”.

Vroeger ging een harinkje traditioneel samen met oude jenever. Dat kwam vooral doordat de haring flink werd gezouten. Het gebruik van gesnipperde uitjes stamt ook uit die tijd. Ui, bier of oude jenever met zijn sterke aromatische smaak waren destijds onmisbaar bij de bremzoute haring. Sinds de haringen eerst worden bevroren, wordt er beduidend lichter gezouten. Nu drink je er bij voorkeur een droge witte wijn bij of vervang je de oude jenever door de veel neutraler smakende jonge jenever.

We drinken bij dit hapje niet een jonge maar doen de jenever door de komkommergranita. Het wordt hierdoor een lekker en feestelijk aperatiefhapje. Eet smakelijk!

Haring met komkommergranita en jonge jenever

Voor 4 personen 

1 haring
komkommer, halve
citroensap
jonge jenever
verse bieslook
zout, peper

Snij de komkommer in de lengte doormidden en verwijder het vocht met de zaadjes. Snij de komkommer in kleine stukjes, bestrooi met zout en peper en doe ze in een diepvriesdoos. Zet de komkommerblokjes (onafgedekt) 3 uur in de vriezer. Snij de haring in reepjes van 1 cm breedte. Pureer de komkommer in een blender of keukenmachine tot een grove granita. Verdeel ze over amuseglaasjes, -lepels of kleine schaaltjes. Bestrooi met wat fijn gesneden bieslook, wat druppels citroensap en een scheutje jonge jenever. Verdeel reepjes haring over de glaasjes. Leg er eventueel nog een bieslookstengeltje ter garnering op.

Ps. dit recept is ook te vinden op www.dezeekust.com als bijdrage aan de Smaak van de zeekust!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Summary
recipe image
Recipe Name
Haring met komkommergranita en jenever
Published On
Preparation Time
Total Time

Published by

2 thoughts on “Haring met komkommergranita en jonge jenever

  1. Eigenlijk ben ik gek op nieuwe haring. Alleen wint mijn twijfel omtrent de juiste manier van schoonmaken en bewaren het meestal van mijn begeerte. Heb ik dan eenmaal een plekje gevonden, dan eet ik de maatjesharing het liefst naturel. Jonge jenever erover hoeft voor mij dan niet zo nodig, hoewel ik weet dat het een perfecte combi is.

  2. Hoi Nell, de eerste haringen van het seizoen gaan bij mij ook gewoon zonder poespas naar binnen. Wat verder in het seizoen, ga ik er mee aan de slag. Dit is een leuk en bijzonder amusehapje, voor bij een feestje en erg toegankelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.