Tomatenbroodje

tomatenbrood 3

Zo’n tien jaar geleden moest op alle luxe broodjes of in de (pasta-) salades zongedroogde tomaat. Dan beet je opeens niets vermoedend op een redelijk taai stuk tomaat. Ik werd niet bepaald warm van deze rage en viste ze op een gegeven na een korte inspectie uit mijn voedsel. Gelukkig bleek het tijdelijk. Het stokje werd doorgegeven aan de rucola en daar vind ik niets mis mee.

Vorige maand gingen we uit eten in Heinkenszand, bij een restaurant met een nieuw concept. Daar hadden ze vooraf verschillende soorten brood met drie soorten smeersels. Vooral het tomatenbrood viel bij mij in de smaak. Deze wilde ik ook eens zelf maken. Gedroogde tomaat, mits subtiel toegepast, kan ik ondertussen weer waarderen. Dit brood is erg lekker bij een barbecue met bijvoorbeeld knoflookboter of tapenade.

Tomatenbroodje

240 ml water
2 el olijfolie
1 el suiker
1 tl zout
300 gram tarwebloem
150 gram volkorenmeel
1 tl gedroogde gist
60 gram gedroogde tomaten op olie, fijngesneden
Opt.: 60 gram zwarte olijven

Doe gist, tarwebloem, volkorenmeel, water, olijfolie, suiker en zout in die volgorde in een (broodbakmachine-)kom en kneed alles goed door tot elastisch deeg, evt. met behulp van broodbakmachine of keukenmachine. Laat een uurtje rijzen. Voeg dan de gedroogde tomaat toe en kneed weer goed door. Spreid uit en rol het deeg op ter grootte van de bakvorm. Bak in het midden van oven op 180 C, zo’n 40 minuten bruin en gaar.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Summary
recipe image
Recipe Name
Tomatenbroodje
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
0graygraygraygraygray Based on 1 Review(s)

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *