Hele gegrilde kip met sumak

gegrilde kip met sumak

Het begon met een potje gepekelde groene pepertjes, snel daarna kwam er een pot met jalapenopeperschijfjes in het zuur bij en nu ben ik plannen aan het maken voor het inmaken van mijn peperoogst. Ik verwacht namelijk niet dat deze nieuwe verslaving binnenkort over is. Volgens de auteur van het boek “verrot lekker” zijn pepers verslavend doordat je lichaam bij het eten er van endorfine aanmaakt. Net als morfine geeft dat een lekker high gevoel. Ik weet niet of het door de endorfine komt, ingelegde pepers peppen in ieder geval gerechten lekker op.

Deze gegrilde kip met sumak wordt volgens het recept uit het boek Arabia van Merijn Zerouali geserveerd met citroenmayonaise en ingelegde pepertjes. Het gerecht komt uit Libanon. Ik heb het marineren van de kip overigens anders aangepakt. Ik heb namelijk de kip voor het grillen 7 uur in een pekelbadje gelegd, met citroen, knoflook, peper en laurierblad. Volgens het recept uit het boek smeer je de kip zelf in met citroenrasp, citroen, olijfolie, knoflook, zout en peper en laat dit een paar uur marineren.

Daarnaast hebben wij de kip niet platgeslagen maar we hebben met een wildschaar de ruggengraat weggeknipt en de kip vervolgens omgedraaid, platgedrukt en met twee pinnen doorstoken. Men noemt dit vlinderen en in dit instructiefilmpje zie je het nog eens duidelijk voorgedaan. De kip was supermals. Ik denk dat dit komt door het pekelbad. Het vlinderen van de kip is in ieder geval een fijne manier om een hele kip te grillen en in zo’n 30 minuten ben je klaar!

Hele gegrilde kip met sumak

Pekelbad:

0,5 liter water
112 gram zout
50 gram suiker
2 laurierbladerengegrilde kip met sumak heel
1 kleine citroen of halve grote citroen, in schijfjes
2 teentje knoflook, ontveld en gekneusd
1 theelepel gekneusde peperkorrels

Verder

1 kip van circa 1,2 kilo
sumak*
zure ingelegde groene pepertjes
citroenmayonaise
flatbread of ander brood naar keuze

Breng een halve liter water met 112 gram zout en 50 gram suiker aan de kook (in een grote pan) en laat doorkoken totdat het zout en de suiker zijn opgelost. Voeg een in plakjes gesneden citroen, 2 laurierblaadjes, de knoflook en  peperkorrels toe. Doe er daarna nog eens 1,5 liter koud water bij zodat de pekel de juiste sterkte krijgt en tegelijkertijd al een stukje afkoelt.

Als de pekel is afgekoeld, kan de kip in het pekelbad. Een kip van 1,2 kilo gaat ongeveer 7 uur in de pekel, van 1,5 kilo 8 uur. Hoe kleiner het stuk vlees hoe korter de pekeltijd.

Leg vervolgens de kip op z’n borst (op de kant dus waar de filets zitten) en knip de ruggengraat eruit met een stevige (wild)schaar. Duw de kip goed plat, dat kan wat kraken, en steek de spiesen kruislings in de kip, zo blijft hij mooi plat en in vorm op de barbecue bij het omkeren.

Leg de kip op de barbecue en gril ongeveer 30 minuten (dit kan per BBQ verschillen). Keer vaak, zodat alle kanten goed roosteren. Indien het te snel gaat op open vuur, leg dan de kip op een stuk aluminiumfolie waarvan je de randjes een beetje omhoog vouwt. Wij deden dat al nadat de kip een mooi kleurtje had gekregen. Kijk om te checken of je kip goed gaar is bij een dijbeen. Bestrooi royaal met de sumak en laat de kip nog even 10 minuten rusten voordat je de kip gaat snijden. Serveer met Libanees platbrood of met brood naar keuze, ingelegde pepertjes en citroenmayonaise.

  • Ik gebruikte sumak van Nadia & Merijn’s Souq. Op het potje staat een uitleg wat sumak is: “sumak is poeder gemaakt van het gemalen besje van de sumakplant. Het heeft een friszure bloemige smaak. Wij gebruiken het zoals peper, maar dan om een frisse touch aan gerechten te geven.”

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Summary
recipe image
Recipe Name
Hele gegrilde kip met sumak
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 1 Review(s)

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *